Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pesnička, ktorá valcuje internet: Hit hasičov si budete spievať aj vy!
Zdielať na

Pesnička, ktorá valcuje internet: Hit hasičov si budete spievať aj vy!

KOŠICE / Hasiči na internete zverejnili svoj vlastný videoklip. Uviedli ho so slovami "Plníme si sny a robíme, čo nás baví. " Platí to tak o ich práci v Hasičskom a záchrannom zbore SR ako aj o muzike. Matúš Hricík a Tomáš Čekan to navyše spojili a vytvorili pesničku Hasíme hudbou, ktorú si už pozrelo viac ako 82 tisíc ľudí.

Nápad urobiť pesničku o ich práci sa zrodil v hlavách dvoch hasičov spontánne. Tomáš Čekan od malička píše texty a hráva na gitare. Hudobné nadšenie s ním zdieľa aj kolega a kamarát Matúš Hricík. "Chceli sme zviditeľniť hasičsský záchranný zbor. V hudobnom štúdiu nášho kamaráta, ktorý robí rap, sme nášmu nápadu začali vdychovať život. A aj sa zdokonaľovať v speve." Ich kolegovia z Okresného riaditeľstva HaZZ Košice tušili, že sa niečo chystá. Pesnička totiž nevznikla zo dňa na deň. "Asi šesťkrát sme ju prerábali, pokiaľ sa dostala do podoby, s ktorou sme boli spokojní, s hudbou nám pomáhal Vladimír Kmec," priznáva Tomáš s tým, že ich podporil aj krajský riaditeľ HaZZ v Košiciach. "Plukovník Jozef Fedorčák, keď sme prišli za ním s návrhom, že chceme nakrúcať s kolegami. No a potom sme už len naškrabali voľajaké peniažky a pustili sa do toho."

Vo videu účinkujú hasiči, kolegovia a vraj nikto z nich nemal námietky a každý pomohol. "Hasiči sú takí istí ako bežní ľudia. Čiže na hudbu sme mali aj pozitívne, aj negatívne ohlasy. Teda, na štýl hudby, keďže nie každému sa páči rap. Keby som vedel lepšie spievať, možno by to bola iná pesnička. Ale ja zatiaľ zvládam toto a takto "rapovo" mi to sedí, takto to viem."

Dvojica hasičov má aj ďalšie dve skladby. "Trhať hitparády sa však nechystáme. Ešte k tomu máme ďaleko, aby sme sa zaradili medzi hudobníkov. Nám šlo hlavne o prezentáciu našej práce hasičov." Vo videoklipe sú ukážky zásahov hasičov, ale dať do toho všetko, čo chceli, vraj nedokázali. Reč je napríklad o technických výjazdoch, otváraní bytov, pomoc pri povodniach.

"To by sa tá pesnička poriadne natiahla. Kto by to počúval, keby to malo viac ako 5 minút?," povedal s úsmevom Tomáš, ktorý v decembri 2019 bude už 10 rokov hasičom. Práve on má vo videoklipe aj veľmi emotívny záber, keď kľačí na cintoríne pri hrobe. "V roku 2007 sa mi na majstrovstvách SR v parašutizme zabil otec. To bola jedna veľká tragédia v mojom živote. Druhá, keď mi o 10 rokov neskôr po ťažkej chorobe zomrela mamka. Chcel som im v tej pesničke vzdať hold. Veď len vďaka nim som na svete a robím to, čo robím."

Keď svoju pesničku hasiči uvádzali, vopred ďakovali za každé pozretie. Aktuálne ich majú na jednej sociálnej sieti už viac ako 82 tisíc.

Pozrite si videoklip hasičov:

Súvisiace články