Novinky - 25.02.2019 08:53

Búrlivé debaty v športe. Transgender atlétky sú proti hormonálnej liečbe

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, redakcia/AR | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Tí najlepší v športe sú výnimoční, často aj pokiaľ ide o to ako pracuje ich telo. Otázkou, ktorú aktuálne medzinárodný športový súd v Lausanne musí vyriešiť je, kedy už ide o nepovolenú výhodu voči ostatným súťažiacim. V tomto prípade ide o atlétky s prirodzene zvýšenou hladinou mužských hormónov. "Ak má niekto vysoký hemoglobín alebo iné parametre, tak to tak nie je vidieť. Tu je to viditeľné, naozaj pri dobehu do cieľa sa podobajú skôr na muža ako na ženu," uviedol Martin Pupiš, šéftréner Slovenského atletického zväzu. 

​Šéf atletickej asociácie IAAF bol pred zasadnutím medzinárodného športového súdu vo svojich vyjadreniach však tvrdý. "Ak sa naozaj rozhodne proti nášmu pravidlu, tak potom by som sa obával nielen o budúcnosť jednotlivých disciplín v atletike," povedal Sebastian Coe, prezident Mdzinárodnej asociácie atletických federácií. 

Na základe nového pravidla Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ak nepostúpia hormonálnu liečbu, nemôžu súťažiť v behoch žien na tratiach dlhých od 400 metrov po míľu. "Deklaráciou práv a povinností športovcov sme si uznali, že máme právo športovať všetci takí, akí sme. Na druhej strane je tu tá pragmatická otázka súperov, ktorí sa proti tomu búria," objasnila Danka Barteková, členka medzinárodného olympijského výboru. "Je to logické vyústenie toho, že riešia takýto problém. Ale neviem si predstaviť, aké bude to riešenie, ktoré by bolo aj racionálne aj správne," dodal Martin Pupiš.

Atlétky s prirodzene zvýšenou hladinou mužských hormónov zastupuje na súde dvojnásobná olympijská víťazka v behu na 800 metrov Caster Semenyaová, ktorá takúto liečbu rezolútne odmieta. Na obranu juhoafričanky vydala stanovisko aj vláda jej krajiny: "To, čo je v stávke, je oveľa viac ako právo zúčastniť sa športu. Spochybňuje sa telo žien, ich pocit bezpečia a realizácie vo svete."

Pravidlo atletickej federácie o povinnej hormonálnej liečbe by malo vstúpiť do platnosti 26. marca tohto roku. Na sociálnej sieti ho podporila aj bývalá tenistka Martina Navrátilová, ktorú vzápätí za to skritizovali a dokonca obvinili z transfóbie. "Nemôžete sa jednoducho vyhlásiť za ženu a byť schopní pretekať so ženami. Musia byť voľajaké štandardy, a keď máte penis a pretekáte ako žena, tak toto tým štandardom nezodpovedá," vyjadrila sa Navrátilová. 

Rozhodnutie v prípade atlétok s prirodzene zvýšenou hladinou testosterónu je jedným z najočakavánejších. Po vypočutiach oboch strán ako aj odborníkov, je jasné, že sa tak skoro nezrodí. "Členov arbitrážneho súdu čaká približne štvortýždňové rokovanie," dodal Matthieu Reeb, generálny sekretár medzinárodného športového súdu. 

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora