Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
NASA ponúka dobrovoľníkom takmer 13 500 eur. Experiment, ktorý znie ako výhra v lotérii
Zdielať na

NASA ponúka dobrovoľníkom takmer 13 500 eur. Experiment, ktorý znie ako výhra v lotérii

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vedci z NASA hľadajú dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní zotrvať 70 dní v posteli. Na konci experimentu navyše dostanú takmer 13 500 eur. Zaujalo vás to? Možno to ale znie na prvé počutie lepšie ako to v skutočnosti je. V horizontálnej polohe by ste totiž mali jesť, piť, ale aj vykonávať hygienu.

Experiment, na ktorý vedci zháňajú dobrovoľníkov má objasniť účinky beztiažového stavu na telo v horizontálnej polohe. Dobrovoľníci by mali v posteli stráviť 70 dní, pričom hlavou budú môcť pohybovať len v šiestich stupňoch. V takejto polohe budú jesť, piť, sprchovať sa i cvičiť. Počas celého experimentu budú pod drobnohľadom odborníkov, ktorých zaujíma ako sa v takom stave mení ich telo a prečo. Výsledky pomôžu najmä astronautom pri vesmírnych misiách. 

"Pochopiť ako život vo vesmíre vplýva na ľudí je rozhodujúce, ak chceme poslať astronautov na Mars. Bez gravitácie, ktorá privádza krv do nôh sa hlava naplní krvou, čo vedie k takzvanému syndrómu nafúknutej hlavy a vtáčích nôh," uvádza NASA na svojej stránke. 

Koho hľadajú?

NASA uvádza, že hľadá ľudí, ktorí v živote hľadajú zmenu a môžu si na pár mesiacov dovoliť vymeniť každodenný život za priestory vesmírnej agentúry. "Ich motivácia môže byť osobná i vedecká. Mnoho spolupracovníkov chce byť súčasťou a chce podporiť cestovanie do vesmíru. Ak niekedy človek vkročí na Mars alebo tam bude žiť dlhšie obdobie, bude vďaka patriť aj týmto dobrovoľníkom," píše NASA. 

Stráviť 70 dní v posteli znie ako výhra v lotérii. Opak ale ľahko môže byť pravdou. Zúčastnení na minulých podobných pokusoch sa zhodujú v tom, že sa veľmi skoro začali nudiť. Denná rutina ako je jedenie, sprchovanie či cvičenie v horizontálnej polohe zaberie veľa času. 

Odborníci budú nepretržite sledovať váš krvný tlak, tep, absorpciu živín, výdaj energie, kostnú hmotu, ale aj nálady účastníkov. Prísne kontrolovaná bude aj strava, a teda nebudete mať príliš veľa možností pri výbere jedál. NASA ale vyzýva dobrovoľníkov, aby si stanovili isté ciele, ktoré ich budú motivovať. Môžu sa napríklad učiť jazyky alebo absolvovať online kurzy. Navyše sú vítané aj rodinné návštevy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články