Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cirkev schválila robotické modlitby
Zdielať na

Cirkev schválila robotické modlitby

Archívna reportáž

LONDÝN / Anglikánska cirkev ponúka veriacim technologickú novinku - modlitby čítané digitálnym domácim asistentom firmy Amazon, Alexa. Veriaci majú možnosť hlasom aktivovať virtuálneho asistenta k modlitbe. Môžu si vybrať medzi modlitbou dňa, desatorom alebo modlitbou vďaky pred jedlom.

Digitálny asistent bude zároveň disponovať funkciou "kostoly vo vašej blízkosti", aby podporila ľudí k návšteve miestnych kostolov. Anglikánska cirkev sa podľa portálu BBC k tomuto kroku rozhodla potom, ako štatistiky ukázali, že na bohoslužby do kostolov prichádza čoraz menej ľudí. Cirkev má v pláne v blízkej budúcnosti poskytovať podobnú službu aj cez platformu Google Play. Podľa zistení cirkvi vlani mala online dosah na 1,2 milióny ľudí mesačne, napriek tomu počet ľudí prítomných na nedeľných bohoslužbách od roku 2006 klesol o 14%.

O čo môže veriaci požiadať Alexu? Nová digitálna služba anglikánskej cirkvi je aktivovaná hlasom používateľa a umožňuje veriacemu vlastníkovi Alexy od firmy Amazon vyvolať až 30 rôznych akcií či odpovedí na otázky ako napríklad:

  • Prečítaj mi dennú modlitbu
  • Nájdi kostoly v konkrétnych mestách alebo v ich blízkosti
  • Kto je Boh?
  • ČO znamená viera v Boha?
  • Prečítaj 10 prikázaní

Anglikánska cirkev sa vyjadrila v tom duchu, že chce využívať všetky dostupné technológie na to, aby pomohla rastu viery ľudí a že si všimla, že hovoriaci digitálny asistent je veľmi populárny. Zdá sa, že anglikánska cirkev naozaj má prst na pulze dňa - v marci oznámila, že za niektoré cirkevné služby, ako napríklad svadby či krsty bude prijímať aj bezkontaktné platby vo viac ako 16000 kostoloch a verí že táto možnosť osloví najmä mladých ľudí, ktorí pri sebe často nemajú hotovosť.

Svet veriacich a digitálne novinky sa pochopiteľne čoraz viac prekrývajú:

Súvisiace články