Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Psy urobia pre jedlo čokoľvek. Svojho pána bez váhania aj opustia
Zdielať na

Psy urobia pre jedlo čokoľvek. Svojho pána bez váhania aj opustia

Archívne video

BRATISLAVA / Hovorí sa, že pes je najlepší priateľ človeka. Ale je to naozaj tak? Je láska zvierat k ľudom naozaj nezištná? Podľa najnovšej štúdie vedcov z Univerzity v Zürichu, to tak nie je vždy. Naši domáci miláčikovia môžu byť manipulatívni, keď chcú od nás napríklad viac jedla.

Marianne Heberlein, ktorá študuje správanie psov na Univerzite v Zürichu vo Švajčiarsku, chcela testovať schopnosť zvierat používať klamstvo, aby získali to, čo chcú od ľudí.

Dostala nápad, že bude pozorovať vlastných psov a všímať si ich schopnosť klamať a dokázať ich vynaliezavosť. S kolegami tak vytvorila štúdiu, ktorá dokazuje, aké sú psy učenlivé a dokážu rozvíjať taktiku, ako sa najľahšie dostať k jedlu ale aj iným výhodám.

Pes napríklad predstiera, že vidí niečo zaujímavé na záhrade, aby donútil svojho pána vstať z gauča alebo postele a uvoľnil mu tak svoje miesto. "Takéto situácie sa stávajú pomerne často, ale neboli doteraz predmetom vedeckého skúmania," uviedla Marianne Heberlein pre vedecký časopis New Scientist.

Klobása alebo suchár

Vedci pri pokuse spárovali psov s ich majiteľmi, ktorí psom vždy dali odmenu. Okrem toho k nim priradili ďalších dvoch ľudí, z ktorých jeden ich vždy podplatil odmenou a druhý im nedal nič. Psy si mohli vybrať z troch možnosti. Odmenou bola klobása, psie sucháre alebo nič.

Vedci sa snažili zistiť, ktorej osobe dá zviera prednosť. Počas niekoľkodňového pokusu psy veľmi rýchlo zistili, ktorý z partnerov dáva akú odmenu a podľa toho sa správali. Psa nezaujímalo, či ide o ich pravého pána, ak mal zaujímavejšiu odmenu.

"Učili sa doslova bleskovým spôsobom, všetko sa učili zo dňa na deň. Napríklad opice potrebujú na takéto učenie aj desiatky opakovaní, kým sa naučia podobný trik," vysvetľuje vedkyňa. Zároveň dodáva, že je to dôkazom, že psy sú schopné veľmi dobre taktizovať a využiť situáciu, aby získali čo najväčšie výhody. Štúdia tiež dokázala, že psy premýšľajú o tom, aké rôzne možnosti majú.

Súvisiace články

Najčítanejšie