Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Španielsko má problém. Hrozí, že z krajiny sa stane púšť
Zdielať na

Španielsko má problém. Hrozí, že z krajiny sa stane púšť

Zdroj: Profimedia

MADRID / Pri ďalšom otepľovaní ovzdušia o viac ako 1,5 stupňa Celzia sa okrem iného juh Španielska premení na púšť. Uviedla to správa európskych klimatológov.

Klimatológovia sa zamerali na oblasť Stredomoria, kde by podľa nich postupné otepľovanie spôsobilo najväčšie zmeny v tamojšom ekosystéme za posledných desaťtisíc rokov, teda od začiatku ľudskej civilizácie.

Vlani sa v Paríži dohodli krajiny na spoločnom klimatickom pláne, ako obmedziť klimatické zmeny. Podľa dokumentu má byť otepľovanie udržané pod dva stupne Celzia, najlepšie do 1,5 stupňa s porovnaním s industrializáciou. Parížsky dokument nahradí terajší Kjótsky protokol z roku 1997.

Vznikla by púšť

Vedci vytvorili počítačovú simuláciu vývoja ekosystémov v nadväznosti na možné otepľovanie v porovnaní so skúsenosťami z minulých storočí. "Rozdiel medzi oteplením o 1,5 stupňa a dvoma stupňami by znamenalo prechod od takmer normálnej situácie zodpovedajúcej posledných 10 000 rokov k extrémnej situácii," povedal spoluautor štúdie a riaditeľ francúzskeho štátneho výskumného ústavu CNRS Joël Guiot.

Keby sa nepodarilo znížiť koncentráciu skleníkového plynu oxidu uhličitého v atmosfére a teplota by sa zvýšila o päť až šesť stupňov Celzia, vytvorila by sa púšť až do polovice Pyrenejského polostrova. Bez ohľadu na vývoj teploty by ale v Stredomorí nemali zaznamenať žiadne výrazné zmeny do roku 2030 či 2040.

V marockom meste Marakéš začne 7. novembra ďalšia klimatická konferencia OSN. Krátko pred tým 4. novembra začne platiť parížska klimatická dohoda.

Súvisiace články