Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľký grécky výpredaj. Kúpte si vlastný ostrov
Zdielať na

Veľký grécky výpredaj. Kúpte si vlastný ostrov

ATÉNY / Podľa odhadov má Grécko 1 200 až 6 000 ostrovov. Neexistuje ale jednoznačná odpoveď na to, koľko z nich vlastní vláda. Niektoré z týchto ostrovov sú na predaj, uvádza portál businessinsider.com.

Britský portál businessinsider.com zverejnil informácie a fotografie jedenástich ostrov, ktoré sú na predaj. Zoradené sú od najdrahšieho po najlacnejší.

Ceny ostrovov sa podľa portálu Private Islands Online pohybujú od troch do 50 miliónov eur.

1. Omfori (50 miliónov eur)

Ostrov sa nachádza v Iónskom mori a je čiastočne zastavaný. Má rozlohu 4,5 kilometra štvorcových. Podľa businessinsider.com sa na tomto ostrove nachádza len jedna stavba. Ostrov má povolenie na zastavanie 20 percent svojho územia.

reprofoto

2. Dulichium (40 miliónov eur)

Ostrov Dulichium sa taktiež nachádza v Iónskom mori, ide o nezastavaný ostrov s rozlohou 5,4 kilometrov štvorcových.

Je najväčším ostrovom Grécka, ktorý je na predaj. Nachádza sa na ňom viac ako štyri tisíc olivovníkov. Keďže je bez zásahu, môže byť vhodný na výstavbu luxusného hotelového rezortu.

reprofoto

3. Northern Aegean (35 miliónov eur)

Nachádza sa v Chore. Je to tiež nezastavaný ostrov s rozlohou 348 029 metrov štvorcových. 

Lákavá je na ňom poloha, nachádza sa len pol hodiny cesty člnom od metropole Grécka - Atén. Už niekoľko investorov prejavilo záujem o ostrov, pretože sa nachádza blízko hlavného mesta.

privateislandsonline.com

4. St. Thomas (15 miliónov eur)

Ostrov sa nachádza v Saronickom zálive (Saronicos Gulf), neďaleko Korintu. Ide o nezastavaný ostrov s rozlohou 1,2 kilometra štvorcového.

St. Thomas je vzdialený od Korintu len dvadsať minút, 45 minút od Atén. Na prepravu sa odporúča vodný taxík. Záliv Saronicos je známy svojimi malebnými ostrovmi a smaragdovou vodou.

reprofot

5. Nafsika (6,9 milióna eur)

Aj toto je jeden z ostrovov, ktorý sa nachádza v Iónskom mori. Je nezastavaný, s rozlohou 5 kilometrov štvorcových.

Ostrov nedávno predali, ale je stále k dispozícii na webových stránkach Private Islands Online. Tento hornatý ostrov je jedným z posledných nezastavaných miest v Iónskom mori. Nachádzajú sa na ňom chránené zátoky, tri veľké prírodné prístavy a miesto s 360 stupňovým výhľadom.

reprofoto

6. Kardiotissa (6,5 milióna eur)

Kardiotissa sa nachádza v Egejskom mori. Je to nezastavaný ostrov s rozlohou 1,1 kilometra štvorcového.

Leží priamo v srdci Egejského mora. Je ľahko dostupný a vhodný na plachtenie, potápanie či iné vodné športy. Podľa portálu Private Islands Online sa nachádza medzi ostrovmi Folegandros a Sikinos. Z týchto ostrovov denne premávajú trajekty.

reprofoto

7. Nissos Sofia (5,5 milióna eur)

Tento ostrov je nezastavaný, nachádza sa v Iónskom mori a má rozlohu 176 tisíc metrov štvorcových.

Ostrov vlastní súkromná osoba a bol uznaný ako lokalita chránená rámsarským dohovorom. Nachádzajú sa na ňom mokrade veľkého významu. Oblasť ostrova je predmetom výskumu a je v nej obmedzený pohyb lodí a plachetníc.

reprofoto

8. Časť Kynthnosu (5 miliónov eur)

Ostrov sa nachádza v časti Západné Kyklady obklopené Egejským morom. Je to zastavaný ostrov s rozlohou 191 182 metrov štvorcových.

Ostrov sa nachádza hodinu od Atén loďou a je na ňom približne dvadsať malebných domčekov. Sú v prenájme, ktorý by vyplácali aj prípadnému novému majiteľovi ostrova. Na ostrove je vybudovaná infraštruktúra.

reprofoto

9. Stroggilo (4,5 milióna eur)

Je to nezastavaný ostrov s rozlohou 218 530 metrov štvorcových.

Stroggilo sa nachádza v tesnej blízkosti ostrova Marathos v Egejskom mori. Veľký význam dáva ostrovu voda, ktorá by vraj mala byť filtračnými úpravami pitná. Na ostrov sa dá dotiahnuť aj elektrina z ostrovu Marathos.

reprofoto

10. Ostrov Gaia (3 milióny eur)

Ostrov Gaia sa nachádza v Iónskom mori. Má rozlohu 174 014 metrov štvorcových a je čiastočne zastavaný.

Podľa portálu businessinsider.com má prezývku "ihrisko pre milionárov. Vlastní ho súkromná spoločnosť, ktorá dostala povolenie na výstavbu šiestich luxusných víl. jeho prostredie je dokonalé pre vodné športy, jachting či rybolov. Jeho cena je nižšia ako cena domu v luxusnej časti Londýna. V minulosti sa tento ostrov spomínal v súvislosti s hviezdnym párom Angelina Jolie a Brad Pitt.

reprofoto

11. Polostrov Lihnari (3 milióny eur)

Najlacnejším je poloostrov Lihnari. Nachádza sa desať minút západne od Korintu a je nezastavaný.

Jeho cena spadla až na polovicu, čo by mohlo zvýšiť záujem investorov. Na ostrove je niekoľko luxusných nehnuteľností, čerstvá pitná voda, cesty aj množstvo olivovníkov.

reprofoto

Európska komisia navrhuje riešiť okamžite finančné potreby zadĺženého Grécka vo výške 7 miliárd eur pôžičkou zo staršieho krízového fondu, ktorý v minulosti spoločne vytvorili všetky členské štáty Európskej únie.

Zdielať na

Súvisiace články