Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novodobá porucha prijímania potravy. Lekári vystríhajú pred alkorexiou
Zdielať na

Novodobá porucha prijímania potravy. Lekári vystríhajú pred alkorexiou

BRATISLAVA / Do pozornosti sa dostáva novodobá porucha príjmu stravy s názvom alkorexia. Lekári sa stále častejšie stretávajú so ženami, ktoré preto, aby si udržali štíhlu postavu, nahrádzajú jedlo alkoholom.

Ľudia trpiaci alkorexiou nahrádzajú jednotlivé jedlá alkoholom. Ide o poruchu príjmu potravy, kde, podľa lekárov, najmä ženy dávajú prednosť kalóriám v alkohole, pred kalóriami v jedle.

Alkorektičkám pitie alkoholu prináša uspokojenie, ktorého sa vzdať nechcú. Aby z kalorického alkoholu nepriberali, vzdajú sa väčšiny jedla.

"Alkohol obsahuje prázdne kalórie, čiže okrem energie, neprijímame žiadne iné živiny, ktoré potrebujeme k normálnemu fungovaniu,"
vysvetľuje endokrinologička Dagmar Prokešová.

Živiny začnú telu rýchlo chýbať, čo sa odzrkadlí na zdraví. Pitím alkoholu na lačno trpí hlavne tráviaci trakt a pečeň. "Dochádza k poruchám krvotvorby, trpí regenerácia všetkých tkanív. Prichádzajú výkyvy nálad, nespavosť, nesústredenosť i znížená výkonnosť," vyratúva lekárka. 

Pohárik na raňajky

Takáto diéta sa veľmi rýchlo môže vymknúť spod kontroly. Hlavne, ak začne žena pocit hladu zaháňať alkoholom a nie jedlom. Inými slovami - prvý pohárik si dá už ráno, a tak sa postupne stáva závislou.

Je vraj len otázkou času, kedy sa u alkorektičiek objavia aj abstinenčné príznaky, ako tras rúk nervozita a chuť na alkohol. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články