Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Honduras je hlavným uzlom pašerákov. Je to verejným tajomstvom
Zdielať na

Honduras je hlavným uzlom pašerákov. Je to verejným tajomstvom

TEGUCIGALPA / Honduras je hlavným transportným uzlom pre všetky drogy v Latinskej Ameriky do celého sveta. V krajine sa však o drogách nahlas hovoriť nesmie.

Cez Honduras sa preplaví deväťdesiat percent kokaínu, ktorý ide do sveta. Je to multimiliardový biznis, s ktorým márne bojuje polícia aj armáda.

Verejné tajmostvo

Oblasť známa ako Moskytia je plná malých riek, pralesov a dediniek. Ideálne pre pašerákov je to, že kým by polícia do tejto oblasti prišla, trvalo by jej to niekoľko hodín. "Vieme, že to tu je. Sú tu najväčší narkobaróni, ale je to verejné tajmostvo. Medzi ľuďmi sa o tom nehovorí," prezrádza starosta Sangrelaya Denis Alvares.

Obchod s drogami je tvrdý a neľútostný biznis, v ktorom sa točia miliardy dolárov. Akýkoľvek náznak odporu je trestaný okamžitou smrťou. Za posledné tri roky zomrelo viac ako dvadsať tisíc ľudí. "Ľudia sú chudobní a dajú sa ľahko najať na takúto prácu. Aj keď vozia drogy za milióny, dostanú len pár drobných," hovorí obyvateľ Moskytie Wilfredo Ariola.

Reportér Ďurkovič ide na najnebezpečnejšie miesto na svete

Do rána po lietadle ani stopy

Drogy sa prevážajú väčšinou v noci lietadlom, potom loďou. Aby lietadlo videlo pristávaciu dráhu, na cestách díleri založia požiare. Po pristátí lietadlo vyložia a rozoberú ho. Podľa slov Laca Ďurkoviča, do rána po ňom nie je ani stopy.

"Raz sa tu snažilo pristáť lietadlo a na druhý deň nebolo po ňom ani stopy. Za pár mesiacov bolo vidieť ten rozdiel. Namiesto domov, ktoré boli pokryté šúpolím, tu boli murované domy. Takže, čo asi to lietadlo viezlo?" pýta sa slovenský farár a misionár v Hondurase Stanislav Bindas.

Sídla narkobarónov chránia vysoké múry s ostatnými drôtmi. Mnohokrát sú prepojení s vládou či s políciou.

Súvisiace články