Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajti dostanú ťahák, ako sa správať
Zdielať na

Policajti dostanú ťahák, ako sa správať

BRATISLAVA/LOS ANGELES / Policajti zrejme čoskoro dostanú do rúk ťahák, ako sa správať k vodičom. Návod, ako sa v konkrétnych situáciách správať k účastníkom cestnej premávky, má pomôcť českým policajtom. Zisťovali sme, či takýto "kartičkový manuál" získajú aj naši policajti, a ako je to v divokej Amerike.

Na českom prezídiu policajného zboru vznikla špeciálna pracovná skupina, ktorá tamojším policajtom pripraví ťahák, ako sa majú správať. "Ide o pomôcku pre začínajúcich policajtov predovšetkým v prípade, keď nemajú možnosť konzultovať situáciu so starším skúsenejším kolegom," píše sa v stanovisku českého policajného prezídia.

Manuál nepotrebujú

Podľa slovenského ministerstva vnútra však naši policajti podobné kartičky s manuálom nepotrebujú. "Policajti vrámci prípravnej služby absolvujú modelové situácie a vždy pred každou dopravnou akciou sa vykonáva inštruktáž policajnej hliadky a to je akýsi aktuálny manuál každého policajta," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Kerátová.

USA: podľa vlastnej intuície

Policajti v Spojených štátoch sa správajú k vodičom najmä podľa vlastnej intuícii. V sedemmesačnom kurze na policajnej akadémii sa okrem iného učia, ako správne odhadnúť situáciu a vhodne zareagovať.

"Musíme sa riadiť stanoveným kódexom, ale policajt koná na základe vlastného uváženia. Či použiť donucovacie prostriedky, je len na nás," píše sa v stanovisku polície Los Angeles.

Súvisiace články