Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dokonalé árijské dieťa. Hessy Taft tajila svoju minulosť
Zdielať na

Dokonalé árijské dieťa. Hessy Taft tajila svoju minulosť

NEW YORK / Maličké židovské dievčatko sa fintou prešibaného fotografa stalo symbolom budúcich dokonalých árijcov. O svoj osude sa podelilo až teraz, desaťročia od ťažkých chvíľ, ktoré si za vojny prežilo.

Fotografiu Hessy Taft si vybral na šírenie nacistickej propagandy známy nemecký fotograf. Kým on si roky mädlil ruky nad tým, ako prešiel nacistom cez rozum, Hessinu rodinu uvrhol do prekérnej situácie.

"Hans Ballin si ma vybral ako prototyp dokonalého árijského dieťaťa a moja fotka vyšla na obálke rodinného časopisu. Zabával sa na účet Hitlera. Matka o tom netušila, až kým jej to nepovedala jedna zo slúžok," spomína Hessy Taft.

Plagáty, pohľadnice, nálepky

Hessyna tvárička zaplavila Nemecko. Pozerala z pohľadníc, plagátov aj nálepiek. So sloganom "kupujte krásne vecičky pre svoje krásne detičky". "Bol to jediný nacistický časopis, ktorý vtedy vychádzal. Matka si ho i tak kúpila," dodáva Hessy.

Rodina z vtipu fotografa zostala ako obarená. Vyjsť s pravdou von by však znamenalo istú smrť. Pre maličkú Hessy tak čiastočne skončili detské radovánky.

"Báli sa, že ma niekto spozná. Nemohla som sa viac hrávať v parku. Von som smela len zakrytá v kočíku. Museli ma stále voziť, aby sa pri mne nikto nezastavil a nenazrel dnu," hovorí dievča z titulky.

Boj o prežitie

So zhoršujúcou sa situáciou rodina bojovala o prežitie. Rodičia Hessy, operní speváci, ako Židia dostali zákaz vystupovať. Jej otec presedlal na obchod, no i tak museli ujsť do Paríža. Nasledovala Kuba až napokon zakotvili v Spojených štátoch, kde sa dnes už osemdesiatnička podelila o svoj príbeh. "Otec to držal v prísnej tajnosti. Aj po vojne. Bál sa," dodáva Hessy.

Podľa vlastných slov by sa fotografovi dnes poďakovala za odvahu postaviť sa svojej vláde.  

Súvisiace články