BYSTRIČKA - V minulosti do obce Bystrička (okr. Martin) veľmi radi chodievali naši národní dejatelia, napríklad Svetozár Hurban Vajanský. Navštívili ju aj významné osobnosti z Čiech, ako Karel Čapek. Svoje letovisko tu totiž mal prezident Masaryk. Dedina sa môže popýšiť i malým manekýnom, ktorý pózoval pre kampaň amerického prezidenta.

Sídlo prezidenta

V Bystričke mal svoje jediné súkromné sídlo prvý československý prezident Tomáš Garigue Masaryk. Toto miesto zvolil z prozaického dôvodu. V okolí Martina sa stretávali národní dejatelia. Masaryk chcel bližšie spoznať  slovenskú inteligenciu, ale aj obyčajných ľudí.
"Masarykovci sem chodili z Prahy relaxovať. Chodili na zvážanie sena, piekli chlieb," hovorí majiteľ sídla. 

Do prvej svetovej vojny tu boli každé leto. Keď sa stal hlavou štátu, odkúpil starý kaštieľ. Prestavbu mali na starosti najlepší architekti vtedajšej doby. "Poverili tým známeho pražského architekta,"dodáva. 

Nábytok z Masarykovho letoviska uchovávajú na obecnom úrade. "Sedím na stoličke, ktorú používal Tomaš Garigue Masaryk," hovorí starostka obce Zdenka Maršalová. 

Aj jeho dcéra Alica si veľmi obľúbila Bystričku. Na výstavbu ľudovej školy venovala  dvestotisíc korún. Doteraz sa v nej učia miestne deti.

Kuriózna zastávka

Raritou obce je autobusová zastávka a to vďaka svojmu pozoruhodnému umiestneniu.

Keby ste išli cestou hore dedinou a chceli odbočiť do jednej z malých uličiek, máte smolu. Zastávka vám to nedovolí. Predtým bola na plynovom potrubí
"Museli sme ju preložiť z bezpečnostného hľadiska," hovorí starostka.

Okrem kurióznej zastávky majú v Bystričke aj malú chlpatú celebritu.
Pes Darlie je už síce na dôchodku, no má za sebou bohatú kariéru ako model. "Darlie fotil pre mexický časopis. Máme za sebou aj fotenie na Clintonovu kampań, ktorá išla v Amerike na bilboardy," hovorí majiteľka psíka.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ -
.