ROŽŇAVSKÉ BYSTRÉ - Narodenie dvojičiek už nie je žiadnou raritou. Kuriózne je ale to, ak sa rodia v tej istej malej dedinke. Obec Rožňavské Bystré je kráľovstvom dvojičiek.

Dvaja či jeden

V Rožňavskom Bystrom môžete nadobudnúť pocit, že je na čase navštíviť očného. Nie je to omyl, dedinka patrí medzi miesta s najvyšším výskytom dvojičiek, preto môžete dvakrát v priebehu pár minút stretnúť toho istého človeka.

Dvojčatá sa tu rodia od nepamäti. "História dvojičiek sa v dedine traduje už viac ako 100 rokov," ozrejmuje Želmíra Gonosová, starostka obce.

Dvojičky od nepamäti

Najväčší počet obec zaznamenala po roku 1990. V dedinke ich bolo viac ako 25 párov. V minulosti žili v obci dva silné genetické rody, ktoré si toto milé dedičstvo odovzdávajú dodnes. "Pravdou je, že je to aj dedičné. Keď sa narodia rodičom dvojičky, zväčša aj oni majú ďalšie," priznáva obyvateľka.

"Čo si pamätám, tak sa tu rodili dvojičky. Dokonca aj ja som z dvojčiat. Mala som brata, ale zomrel," priznala Margita Jánošdeáková, najstaršia v dedine. "Pre nás je to naozaj bežné. Stretnúť ich tu je normálne," dodáva starostka.

Najstaršia a najmladšie

Pani Margita oslávi už čoskoro 70. narodeniny. Ako priznala, je z dvojičiek. V súčasnosti je dokonca najstaršou z takejto dvojice v dedine. Jej vnučky majú tiež prvenstvo - sú najmladšie. "Moje vnúčatá, Anetka a Sárka, sú tiež z dvojičiek. Teram majú tri roky," dodáva.

Na množstvo dvojčiat si spomína aj riaditeľka miestnej základnej školy.  Priznáva, že takéto deti majú medzi sebou vždy tie najsilnejšie putá. "Dvojičky spolu držia, majú zväčša krásny súrodenecký vzťah a sú si blízke aj v dospelosti," dodáva Marta Gadušová, riaditeľka školy.

Dobšinského dedina

V dedinke pôsobil ako farár a učiteľ aj slovenský velikán Pavol Dobšinský. Práve tu napísal niekoľko rozprávok, možno aj o zhavranelých bratoch, kde spomína súrodenecké vzťahy. "Pochádzajú z histórie, tradícií našej ľudovej tvorby," myslí si starostka.

Niektorí obyvatelia tvrdia, častý výskyt dvojčiat v tejto obci má na svedomí práve voda z miestneho potoka. Keď sa vraj žena z neho napije, do roka porodí dve deti naraz. "Je tu dobrá zimná voda. Z toho sú vraj tie dvojičky," dodáva starostka.

Zdroj: noviny.sk
.