MARTINČEK - Martinčenčania, obyvatelia dedinky Martinček (okr. Ružomberok), majú odvahy na rozdávanie. Svedčí o tom aj fakt, že hoci má len necelých 400 obyvateľov, má asi najviac dobrovoľných hasičov. Dokonca sa pochváliť môže aj hasičkami.

Celoročná úroda

Dedinka Martinček sa môže pochváliť celoročnou úrodou. Tá sa totiž drží v jamách, takže tu nehrozia žiadne zhnité zemiaky či polozhnitá zelenina. Martinčenčania však musia mať aj športového ducha, keď si po svoju uskladnenú úrodu idú cez pivnicu v kopci. 

Do žiadnej z pivničiek na kopci by však nikto spadnúť nechcel. Nielen, že sú poriadne hlboké, ale navyše sú aj na mieste bývalého cintorína. "Môžete sa pozrieť, tu sa nachádza najväčšia ľudská kosť stehenná," ukazuje starosta obce Marián Lauko. V jamách je pritom celoročne teplota len päť stupňov.

Zvon zo stredoveku

Z veže kostola je prekrásny výhľad. Hoci je vysoko, približne na úrovni ôsmeho poschodia, vidno odtiaľ celú dedinku a tiež Likavský hrad. Ako jedny z posledných mali ešte minulý rok aj zvonárku, ktorá zvyčajne trikrát denne chodila do veže zvoniť.

"Jeden zo zvonov je až z obdobia stredoveku. No nepáčilo sa nám, že pamiatkári nedovolili, aby sa zvonilo mechanicky. Uvedomuje si však, že zvon by nezvonil vôbec, keby praskol," dodáva starosta.

Dobrovoľní hasiči

Obyvatelia obce sa najviac starajú o svoju úrodu. Na sadenie zemiakov používajú dokonca kone. "Kôň tú pôdu menej utlačí a je to ekologickejšie," opisuje obyvateľ Dušan.

V dedinke sa môžu pochváliť asi aj prvenstvom. Hoci má obec len necelých 400 obyvateľov, každý 4 občan je dobrovoľným hasičom. "Hádam je to celoslovenskou raritou. Máme aj rodiny, kde všetci v rodine sú členmi, aj mamy, aj dcéry," dodáva obyvateľ.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Eliška Prečová
.