TURČEK - Dedinka Turček (okr. Turčianske Teplice), ktorej samotný názov napovie, že sa nachádza v oblasti Turca. Obec sa môže pochváliť nielen svojou originálnou starostkou, ale aj prírodným bohatstvom. Raritou je tiež kríž, na ktorý padlo vesmírne teleso.

Spievajúca starostka

Máloktorá dedinka na Slovensku sa môže pochváliť starostkou, ktorá svoju obec ospevuje a to doslova. Počas svojho voľna Oľga Wagnerová cestuje na rozličné kultúrne akcie a spieva nestarnúce hity. V pracovnom čase však príkladne spravuje obec Turček.

Dedinka oplýva takým prírodným bohatstvom, že pomáha nielen okolitým obciam, ale dokonca aj mestám, ktoré sa nachádzajú v okolitých krajoch.

Vodné dielo Turček

Turček je tiež osobitý vďaka svojím obrovským zdrojom vody. Vodné dielo sa týči priamo nad dedinou. Paradoxne však neslúži pre miestnych, tí si totiž postavili vlastný vodovod. Obyvatelia sa totiž držia svojho presvedčenia.

"V ich mysliach pretrvávalo, že chemicky upravovaná voda je najškodlivejšia,práve v tom mieste, kde sa chemikálie používajú," dopĺňa starostka.

Rozdávajú vodu

Vodu z nádrže pijú aj obyvatelia v Banskej Bystrici, Žiari nad Hronom, Bojniciach či Prievidzi. Zásob majú nadostač a ešte môžu aj rozdávať. Preto aj v minulosti im slúžila na poháňanie banských strojov v susednej Kremnici.

"Dielo bolo voľakedy postavené kvôli zlatu a slúžilo aj na výrobu elektriny," upresňuje obyvateľ Jozef, ktorý si každý deň kontroluje podzemný turčekovský vodovod.

Rarita strednej Európy

Práve ten je historickou technickou raritou strednej Európy. Budovaný bol pritom už v 15. storočí a na svoj účel slúži dodnes. "Keď prší, musím to skontrolovať aj dvakrát," priznáva Jozef.

Ak by bolo možné, okrem vody by mohli yásobovať aj čerstvým vzduchom. "Bola som tu celé leto, lebo u nás bolo neskutočne teplo. Tu bolo super, tu som sa vyspala," prezrádza chalupárka Terézia.

Zaujímavosťou dedinky je aj kríž, ktorý sa nachádza pod hrádzou vodného diela Turček. Práve sem sa chodia modliť veriaci. Avšak nevedno prečo, práve naň padlo vesmírne teleso.

Zdroj: noviny.sk
.