Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dovolenky, diamanty, kabelky. Rodičia kupujú učiteľom luxusné dary
Zdielať na

Dovolenky, diamanty, kabelky. Rodičia kupujú učiteľom luxusné dary

Zdroj: SITA

LONDÝN / Archívne vína, diamantové náhrdelníky, lety súkromným lietadlom. Tieto luxusné dary si užívajú britskí učitelia vďaka agresívnej a manipulatívnej darčekovej kultúre, ktorá panuje medzi rodičmi a deťmi študujúcími či ašpirujúcimi na prijatie na niektorú zo súkromných škôl, píše britský denník The Daily Mail.

Prijateľný darček alebo úplatok?

Rodiny veria, že si prostredníctvom luxusných darčekov dokážu získať zamestnancov škôl. Medzi ne patria kabelky za 1 000 libier (približne 1 200 eur) a darčekové kupóny v rovnakej hodnote. Učitelia dostávajú bedne archívneho vína a tovar značky Chanel, Mulberry či Tiffany v rámci vzájomného predvádzania sa. Na jednej škole údajne bohatá rodina ponúkla učiteľom používanie vlastného súkromného lietadla, píše The Daily Mail.

Časopis Tatler získal od čitateľov rozsiahlu výpoveď z prvej ruky o tom, ako školy prijímajú neprimerane extravagantné dary od rodičov. Padli aj otázky, či je možné kabelku značky Hermes alebo diamantový náhrdelník považovať za prijateľný darček.

Značkové obleky, kľúče od vily...

Podľa zistenia časopisu rodiny kladú dôraz na nákladné darčeky ako na ďalší spôsob tlačiť deti dopredu. Niektorí z rodičov chodia na schôdzky s učiteľmi rovno s fľašami šampanského a tortami. List vyzval rodičov, aby sa postavili proti tým, ktorí považujú dávanie extravagantných darčekov za vhodnú praktiku. Učitelia na niektorých súkromných školách považujú hriešne drahú kabelku za prijateľný prejav vďaky rovnako ako značkové obleky, iPady či kľúče od rodinnej vily.

Riaditeľ prípravky uviedol, že dary vracia priemerne každých 14 dní. "Lístky do divadla, darčekové koše, hodvábne kravaty, zlaté manžetové gombíky. Deje sa to po celý rok," uviedol.

Jedna matka sa zdôverila, že zázračne získala miesto v plnom predškolskom zariadení s dlhým zoznamom čakateľov ihneď po tom, čo riaditeľke venovala vianočnú dovolenku. Iná matka sa dozvedela, že ak prispeje na triedny darček menej než 90 libier (približne 110 eur), bude sa dotyčný hanbiť podpísať na rovnaké vianočné prianie ako ona. "Musím povedať, že ma tým zahanbili a prinútili dať viac, než som si mohla dovoliť," zverila sa.

Súvisiace články