KLIN - Kúsok brazílskeho Rio de Janiero máme aj na Slovensku, na Orave. Dedina Klin vznikla v polovici 16. storočia a nachádza sa na severe Slovenska. Jej neoficiálny názov je slovenské Rio. Klíňanov mnohí nazývajú aj ako obyvateľov Ria de Klin.

Druhá najväčšia socha na Slovensku

"Chodia ľudia, hodne nás navštevujú cudzí ľudia," hovorí obyvateľka dediny. Nechodia do Ria de Klin kvôli exotickému karnevalu, ale pre oveľa vyššie ciele.

Z poriadnej výšky sa na nich pozerá podľa staviteľa druhá najväčšia socha na Slovensku. Kristus okrem veriacich hľadí aj na štíty Západných Tatier, Oravskú priehradu a dovidí aj do Poľska. "Socha celkovo s podstavcom má 9,5 metra. Rozpätie rúk je sedem metrov," opisuje sochu podnikateľ Jozef Sroka. "Chodí sem množsvto turistov, môžu si opiecť slaninku, zapiknikovať," tvrdí starosta Klina Štefan Peňák.

Kristus odoláva počasiu

Podnikateľ Jozef Sroka aj s rezbárom z Klina najskôr veľa študovali na internete, až potom sa pustil do obrovitánskej stavby. Tento Kristus je treťou
kópiou brazílskej sochy na svete. 23-tonový monument predčí iba kópia sochy Krista v Portugalsku. Slovenský Kristus zatiaľ odolal všetkým nástrahám počasia. "Betón je urobený kvalitne armatúra takže bezpečnosť sochy je dostatočne potvrdená. Nemôže sa stať žiadne úraz alebo že by ju vietor mohol vyvaliť," dodáva podnikateľ.

Omša pod holým nebom

A neostalo iba pri Ježišovi, podnikateľ financoval aj stavbu sochy, medzi Slovákmi obľúbeného, bývalého pápeža Jána Pavla II.. Dedinka pod touto ochranou sa nemusí báť. Veriaci si počas cesty na omšu pod holým nebom, poriadne zašportujú. "Pán farár tam robí každý mesiac omšu," hovorí obyvateľ Klina.

"Vedie sem od klinianskeho rašeliniska aj náučný chodník," dodáva starosta dedinky. Podnikateľ je so svojimi sochami spokojný a do horúcej Brazílie, aby videl originál, sa nechystá. "Nie, nemám na to peniaze," dodáva s úsmevom podnikateľ Jozef Sroka.

Zdroj: noviny.sk
.