Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico: Dane pre banky sú výborný nápad
Zdielať na
Zahraničie

Fico: Dane pre banky sú výborný nápad

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Najbúrlivejšia diskusia sa na eurosummite rozpútala ohľadne regulácie finančných služieb

"Ak by záležalo na mne, tak okamžite by som takúto daň alebo takéto odvody zaviedol," vyjadril svoj postoj k problematike premiér Robert Fico, označujúc túto myšlienku za výbornú a inšpiratívnu.

Podľa Fica sa práve pri tejto téme prejavuje rozdiel medzi pravicovými a ľavicovými politikmi. Zatiaľ čo konzervatívni alebo liberálni politici podľa neho principiálne odmietajú myšlienku akýchkoľvek odvodov alebo daní pre banky, politici ladení doľava zastávajú názor, že bremeno krízy majú znášať banky, nie ľudia.

Európska rada v tomto bode nakoniec dospela k názoru, že systém spomínaných odvodov a daní by sa v EÚ zaviesť mal. "Aby sa zabezpečilo, že (finančné inštitúcie) budú prispievať k pokrytiu nákladov spôsobených krízami," spresnil premiér.

V súvislosti s nadchádzajúcim summitom krajín G20 v Toronte sa tiež dohodlo, že Európska únia bude lídrom v zavádzaní takzvaných "transaction tax" (daní z finančných transakcií). Tento bod sa však rovnako podrobil búrlivej diskusii.

Na záver tlačovej konferencie - a možno aj jeho pravidelných návštev v Bruseli - zhodnotil premiér svoj celkový postoj k summitom EÚ. Zatiaľ čo pri nástupe do funkcie zvykol hovoriť, že tieto stretnutia sú hlavne plytvaním peňazí, kríza podľa jeho slov veci zmenila.

"Všetko sa zmenilo krízou. Kríza prinútila Európsku radu, aby sa naozaj zaujímala o veci, ktoré sú dôležité," dodal s tým, že za posledného jeden a pol roka Rada rozhoduje o podporných programoch a summity začali mať oveľa väčší význam.

Zdielať na

Najčítanejšie správy