Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenka žijúca v Turecku: Zobudili sme sa na veľmi silné otrasy
Zdielať na

Slovenka žijúca v Turecku: Zobudili sme sa na veľmi silné otrasy

ANKARA / Zemetrasenie v Turecku prežila aj pani Jana pôvodom z Nitry, ktorá tam žije aj s manželom. Konkrétne v meste Sanliurfa, kde popadali budovy a ľudia v strachu utekali z domov. Manžel pani Jany prišiel o členov rodiny. Podľa jej slov sa zem triasla ešte aj v utorok 7. februára.

Zemetrasenie prekvapilo pani Janu aj s manželom v pondelok ráno, keď ešte spali. Okamžite utekali von, aby si zachránili životy. "Prišlo to nadránom, veľmi nečakane, tak sme sa zobudili na veľmi silné otrasy a vonku boli elektrické výboje," informuje Jana Kilić, Slovenka žijúca v Turecku. 

Keď vyšla von, videla, že ich ulica je v poriadku. Keď videla susednú, behal jej mráz po chrbte. "Ulica pod nami padla," dodáva pani Jana. S manželom sa vybrali do miestneho parku a čakali, čo sa bude diať. Potom prišiel ďalší otras. Jej manželovi zomreli príbuzní. 

Keď sa situácia trochu upokojila, sadli do auta a pomáhali ďalším ľuďom. Odišli do približne 20 kilometrov vzdialeného mesta. Od pondelka sú vo fabrike, kde vyrábajú topánky. Tam prečkali noc s ďalšími ľuďmi. "Sú tu otrasy, ale veľmi slabé, dá sa to vydržať. Nehrozí, že by nám padali na hlavu tehly a skaly," hovorí pani Jana. 

Ani viac ako 24 hodín po zemetrasení v Turecku a Sýrii nemá Ministerstvo zahraničných vecí SR informácie, že by tam boli nezvestní naši občania, prípadne, že by niektorí požiadali o pomoc. Situáciu však naďalej monitoruje. V prvých hodinách po zemetrasení bolo najdôležitejším snažiť sa vyslobodiť čo najviac ľudí, ktorí uviazli pod ruinami domov. Aktuálne sa začína riešiť ako a s čím im záchranné tímy i organizácie vedia pomôcť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy