Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruský súd nariadil väzbu pre novinárku Marinu Ovsiannikovovú
Zdielať na

Ruský súd nariadil väzbu pre novinárku Marinu Ovsiannikovovú

MOSKVA / Ruský súd nariadil vo štvrtok 20. októbra zatknutie novinárky Mariny Ovsiannikovovej, ktorá v živom vysielaní protestovala proti vojne na Ukrajine. Novinárka sa v Rusku už nenachádza, so svojou dcérou utiekla z domáceho väzenia aj z krajiny.

"V prípade Ovsiannikovovej nariadil súd jej vzatie do väzby na mesiac a 29 dní, a to od okamihu vydania tejto obvinenej do Ruskej federácie či od momentu jej zatknutia v Ruskej federácii," uviedli vo štvrtok predstavitelia ruskej justície.

44-ročná novinárka ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v marci v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Na plagáte bolo: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú." Po tomto incidente bola nakrátko zadržaná a následne prepustená s pokutou. 

Následne bola nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí.

V auguste bola Ovsiannikovová v Rusku obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra. Toto obvinenie súvisí zase s júlovým protestom, keď na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami. V prípade usvedčenia zaň hrozí Ovsiannikovovej až desať rokov odňatia slobody.

Ruské ministerstvo vnútra Ovsiannikovovú 3. októbra vyhlásilo za hľadanú osobu po tom, ako ušla z domáceho väzenia. Novinárka následne uviedla, že utiekla, pretože sa považuje za nevinnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy