Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Budeme ťahať za jeden povraz: Europoslanci konečne hlasujú o jednotnom nabíjaní
Zdielať na

Budeme ťahať za jeden povraz: Europoslanci konečne hlasujú o jednotnom nabíjaní

ŠTRASBURG / V Štrasburgu sa v utorok 4. októbra hlasovalo za návrh o jednotnom nabíjaní. Predmetom hlasovania je používanie jedného druhu kábla pre všetky elektronické zariadenia.

Takmer osemsto poslancov sa nahrnulo do europarlamentu, aby hlasovali o veci, s ktorou sa denne stretávame. Zložité nabíjanie elektronických zariadení rôznymi druhmi káblov by sa malo do roku 2024 konečne, po dlhých desiatich rokoch zmeniť. Všetci by mali mať jednotný kábel, ktorým je USB-C, teda najmodernejšia a najrýchlejšia technológia. Bude nabíjať aj notebooky, avšak tie by sa mali k jednotnému nabíjaniu pridať až v roku 2027. Na toto rozhodnutie má do roku 2024 pristúpiť aj známy americký výrobca Apple, ktorý mal s týmto návrhom problém a nechcel naň pristúpiť, no na európskom trhu sa bude musieť prispôsobiť. 

Okrem spotrebiteľského zjednodušenia je prítomný aj druhý aspekt, ekologický. Kúpou nových a rôznych nabíjačiek vznikajú tony odpadu, zo spotrebiteľského pohľadu toto riešenie ušetrí európskym spotrebiteľom až 250 miliónov eur ročne. Naďalej si budete môcť kúpiť telefón alebo iné zariadenie spolu s nabíjačkou, s káblom alebo bez neho. Parlament zasadá viac dní, 5. a 6. októbra budú témou energie a možná pomoc pred zimou a celkové riešenie energetickej krízy. Okrem toho sa bude diskutovať o ruskej agresii voči Ukrajine, o stanovisku Európy, či má naďalej pomáhať Ukrajine konkrétnymi systémami a finančnými prostriedkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy