Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský národný deň na výstave Expo 2022. V Dubaji aj s našou prezidentkou
Zdielať na

Slovenský národný deň na výstave Expo 2022. V Dubaji aj s našou prezidentkou

DUBAJ / Slovenský folklór dnes znel Dubajom, a to aj za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej. Prišla podporiť slovenský pavilón na výstave Expo 2022 v rámci Slovenského národného dňa. Okrem oficialít a stretnutia s podnikateľmi, ju dnes čakalo i rokovanie s korunným princom. Vyzerá to tak, že prezidentka i slovenský pavilón v Dubaji sa miestnym páčili.

Expo sa preklápa do druhej polovice i dnešným Slovenským národným dňom - a podporiť i slovenských, vedcov, inovátorov i podnikateľov prišla i prezidentka. Napriek palmám a slnečnému počasiu i Expo samozrejme sprevádzajú pandemické opatrenia - no ani tie nepokazili arabským predstaviteľom radosť zo slovenského folklóru.

Čaputová ocenila veľkú príležitosť pre Slovensko 

Hlava štátu skonštatovala, že Expo jej dáva nádej, že ľudstvo je schopné prekonať globálne výzvy, akými sú klimatická kríza či pandémia koronavírusu a jej sociálne a ekonomické dôsledky. „Som rada, že Slovensko je súčasťou úsilia v inovácii a kreativite na podujatí Expo. Ako agilná a exportne orientovaná krajina, ktorá je plne integrovaná do jednotného trhu Európskej únie vieme, akú cenu má kooperácia a partnerstvo,“ pripomenula Čaputová.

Prezidentka zdôraznila, že veľmi dobré sú aj bilaterálne vzťahy Slovenska a Spojených arabských emirátov. Dodala, že Slovensko je pripravené na ich prehlbovanie, najmä na poli vedeckej spolupráce, vzdelaní, zelených technológií a turizmu.

Výstava EXPO sa po prvýkrát konala v Prahe v roku 1791, tentokrát sa koná po prvýkrát v krajine stredného východu - v Dubaji. Na výstave ja zastúpených 192 krajín. 

To ale nie je to jediné, čo slovenský pavilón ponúka a podľa jeho šéfky sa doň radi vracajú i arabskí princovia. Naša reštaurácia je dokonca v rámci EXPA v top desiatke. Milým prekvapením bolo i to, že prezidentku dnes vítala žena - ministerka pre vedu a pokročilé technológie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy