Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pedofilný škandál: Kňaz zneužíval malých chlapcov. Z ich výpovedí vám stuhne krv v žilách
Zdielať na

Pedofilný škandál: Kňaz zneužíval malých chlapcov. Z ich výpovedí vám stuhne krv v žilách

POĽSKO / V minulom roku otriasol katolíckym Poľskom film s názvom "Len to nikomu nepovedz". Dokumentaristi v ňom odkryli prípady pedofilných farárov a hlavne ich obetí. O filme sa diskutovalo na najvyššej politickej úrovni a jeho uvedenie sprevádzali veľké protesty. Teraz prichádza dokumentarista Tomáš Sjekelski s novým filmom a okolnosti sú takmer identické. Opäť je z toho veľký škandál, ktorý pobúril verejnosť.

"Bol som obťažovaný kňazom Arkadiuszom Hajdaszom. No a čo chceš? Čo chcem? Potvrdenie?!" Aj takéto reakcie kňazov, rehoľných sestier či biskupov spôsobili v poľskej spoločnosti šok. Obeťami zneužívania v najnovšom filme Hra na schovávačku mali byť dvaja bratia.

Kňaza, ktorý sa mal týchto vecí dopustiť pritom už niekoľko rokov stíha prokuratúra. Zatiaľ bezvýsledne. "V tom prípade ide o konkrétneho kňaza. Znásilnil troch chlapcov, ktorých ukazujeme aj vo filme. Po odvysielaní sa nám ohlásili aj ďalšie osoby, ktoré tvrdia, že boli znásilnené," prezradil Tomasz Siekelski, spoluautor filmu Hra na schovávačku.


Film opisuje do detailov premyslený mechanizmus, ale aj hmotnú núdzu, v ktorej sa ocitla rodina miestneho organistu. Tú mal využiť kňaz na to, aby deti zneužíval. "Mali sme staré podlahy, ktoré vŕzgali a on nás bozkával a ohmatával dokonca aj keď rodičia boli doma. A keď niekto išiel, podlaha zavŕzgala a on mal 15 sekúnd na to, aby to využil," hovorí vo filme Jakub Pankowiak, obeť zneužívania kňazom.

Reakcia cirkvi


Opisovaný prípad vyšetruje aj prokuratúra, no v Poľsku aj napriek vírusu spôsobil rozsiahle protesty, na ktoré musela reagovať aj miestna cirkev. "Príbehy z toho filmu nehovoria pravdu o drvivej väčšine kňazov, ktorí si svoje úlohy plnia svedomito. Nemôžeme dovoliť, aby škandalózne prípady prepísali všetko dobro, ktoré sa v cirkvi nachádza," uviedol Wojciech Polak z Konferencie biskupov Poľska.


Autorom ponúkali úplatky, aby dokument stiahli

"Pokúšali sa nás podplatiť, aby sa istý šľachetný biskup, ktorý o celej veci vedel neobjavil v tom filme. Dokonca nám bola ponúknutá suma, aby sme od toho upustili," prezradil Siekelski. "Apelujeme a pripomíname, aby každý, kto vie o prípadoch sexuálneho zneužívania detí kňazmi, vypočul svoje svedomie, ale aj dodržal právne predpisy a vec nahlásil," vyjadril sa Polak.

Najbizarnejšie na celom filme pôsobí autentický záznam z cirkevného procesu, kde obeť musí predložiť všetky dôkazy proti kňazovi, ešte pred začatím trestnoprávneho konania. Kňaz tak má možnosť pripraviť sa, čo môže mariť celé vyšetrovanie. "To nie je točenie nejakého fiktívneho filmu, to sú skutočné prípady. Nekončí to tým, že si človek ľahne večer spať a ráno o tom nevie. Ostane to s nami po celý život," uzavrel Siekelski. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy