Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Generálny tajomník OSN vyzval na okamžité prímerie v Sýrii, Rusko a Čína to odmietli
Zdielať na

Generálny tajomník OSN vyzval na okamžité prímerie v Sýrii, Rusko a Čína to odmietli

NEW YORK / Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v piatok opäť vyzval na okamžité prímerie v severozápadnej Sýrii, skôr "ako sa situácia úplne vymkne spod kontroly". Jeho výzvu pritom podporilo 13 z 15 krajín, ktoré sa zúčastnili na mimoriadnom stretnutí Bezpečnostnej rady OSN, s výnimkou Ruska, najbližšieho spojenca Sýrie, a tiež Číny.

Guterres výzvou reagoval na štvrtkové zabitie najmenej 33 tureckých vojakov pri nálete v provincii Idlib. Útok zvýšil napätie medzi Tureckom a Ruskom a tiež možnosť vypuknutia vojny, uprostred ktorej uviaznu milióny sýrskych civilistov.

Generálny tajomník je podľa vlastných slov v úzkom kontakte s Ruskom a Tureckom, ktoré žiada o pokoj zbraní, no "zatiaľ sme sa tam nedostali". Varoval pritom, že bez okamžitých krokov každou hodinou rastie riziko ešte väčšej eskalácie napätia.

Na okamžité ukončenie vojenskej kampane vyzvali v spoločnom vyhlásení aj štyri európske štáty - Francúzsko, Nemecko, Belgicko a Estónsko, ktoré spolu s Veľkou Britániou, Spojenými štátmi a Dominikánskou republikou požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady.

Sýrske vládne sily, ktorým pomáha Rusko, sa snažia znovu získať pod kontrolu provinciu Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov. Tých zase podporujú turecké sily.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa opäť vyhráža Európe, že ju zaplaví utečencami a migrantmi. Tentokrát nezostal iba pri slovách, ale k pozemným aj námorným hraniciam s Gréckom presunul už tisícky migrantov, čo potvrdzujú viaceré médiá a tiež úrady v Grécku aj Bulharsku. Erdogana podľa všetkého nazlostil štvrtkový nálet sýrskych vládnych síl na území sýrskej provincie Idlib, ktoré Turecko okupuje. Zahynulo pri ňom viac ako 30 tureckých vojakov. Erdogan pritom od Západu požaduje, aby jeho okupáciu Sýrie podporilo, a najviac sa hnevá, keď ju niekto nazve okupáciou alebo inváziou a nie mierovou misiou, ako ju nazýva on.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy