Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Väzňov na Guantáname mučila aj Britney!
Zdielať na

Väzňov na Guantáname mučila aj Britney!

Po tortúre v guantánamskej väznici by ste na rockový koncert nemali ani pomyslenie...

Agentúru Associated Press o tom informovali aktivisti a svedkovia z radov väzňov. Skupina hudobníkov spustila v utorok kampaň, ktorá žiada americkú armádu, aby prestala zneužívať ich piesne ako zbrane.     

Taktika sa údajne bežne praktizovala v rámci americkej vojny proti terorizmu: vojaci systematicky púšťali hlasnú, prevažne rockovú hudbu stovkám zadržiavaných osôb v Iraku, v Afganistane a na základni Guantánamo. Zvukový útok na psychiku väzňov niekedy trval až 20 hodín denne, a mohol pokračovať celé týždne či mesiace.      

Väzeň Binjám Muhammad, v súčasnosti väznený na Guantáname, zažil mučenie hudbou v takzvanej Tmavej väznici CIA v Afganistane. "Hlasná hudba, (Eminemov) Slim Shady a Dr. Dre hrali 20 dní. Počúval som ich znovu a znovu bez prestávky. CIA pracovala na ľuďoch dňom i nocou. Mnohí prišli o rozum," povedal Muhammad svojmu právnikovi.      

Niektorí z jeho spoluväzňov v zúfalstve z neprestajného hluku údajne kričali a udierali hlavou do steny. Viacerí, ktorí vyrástli v Afganistane počas vlády Talibanu, sa pritom stretli s hlasnou rockovou hudbou vôbec po prvý raz.      

Podľa záznamov FBI potreboval jeden z vyšetrovateľov na Guantáname na zlomenie väzňov len štyri dni. Jeho stratégia pozostávala zo 16 hodín hlasnej hudby a svetla, po čom nasledovali štyri hodiny ticha a tmy. 

"Je to pocit, ako keby ste sa dostávali mimo seba. V takom prostredí už nie ste schopný formulovať vlastné myšlienky," vysvetlil účinky hudobného mučenia Donald Vance z Chicaga, ktorého armáda takmer 100 dní zadržiavala pre podozrenie z predaja zbraní teroristom.      

Jeho malá cela bola údajne vybavená reproduktorom s kovovou mrežou, z ktorého takmer neprestajne zneli hardrockové rytmy, ďalšie dva veľké reproduktory boli na chodbe. Vance tvrdí, že v ňom neustály hluk vyvolával myšlienky na samovraždu. V chladnej cele však nemal však žiadnu deku ani plachtu, na ktorej by sa mohol obesiť.      

Podľa údajov britskej právnej skupiny Reprieve a správ väzňov sa na mučenie najčastejšie využívali tieto piesne: Enter Sandman (Metallica), Bodies (Drowning Pool), Shoot to Thrill a Hell's Bells (AC/DC), Born in the USA (Bruce Springsteen), White America (Eminem), či We Will Rock You (Queen).      

Väzňom často zneli aj piesne od skupín Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Limp Bizkit, Pantera a Rage Against the Machine, ale aj hity popových hviezd ako Britney Spearsová a Christina Aguilerová. Mimoriadne pobúrenie vyvolalo využívanie piesní z obľúbených amerických televíznych programov pre deti Barney and Friends a Sesame Street.      

Niekoľko známych hudobníkov, vrátane skupiny Massive Attack a uznávaného gitaristu Toma Morella, odštartovala sériu koncertov a festivalov, ktorá agituje proti zneužívaniu hudby vo vojne proti terorizmu.      

Nájdu sa však aj tvorcovia, ktorí sú na využívanie svojich piesní počas výsluchov hrdí: "Považujem za česť, že naše piesne možno poslúžili na to, aby sa zabránilo ďalšiemu útoku z 11. septembra," vyhlásil Stevie Benton zo skupiny Drowning Pool.      

Podľa veliteľa väzenia na Guantáname Davida Thomasa sa hudobné mučenie väzňov na základni v súčasnosti nepraktizuje. Odmietol sa však vyjadriť k situácii v minulosti, či k potenciálnemu využívaniu stratégie v budúcnosti. 

Viac uvidíte vo večerných Novinách TV JOJ.

Najčítanejšie správy