Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svetovej ekonomike hrozí deflácia
Zdielať na
Zahraničie

Svetovej ekonomike hrozí deflácia

Zdroj: SITA

Analytici varujú pred obmedzením dostupnosti úverov

Podľa agentúry Bloomberg prudko klesajú akciové trhy, ceny komodít sa prepadli najviac za ostatných 50 rokov a banky sťažujú prístup k úverom. Máme teda pokope všetky faktory pre trvalý pokles cien. Existuje riziko, že zlyhajú záchranné a podporné balíky a iba niekoľko mesiacov potom, ako dosiahli ceny ropy a potravín svoj vrchol, začnú ceny naprieč ekonomikou klesať. "Strašidlo inflácie sa môže opäť vynoriť v nasledujúcich mesiacoch," uviedol hlavný londýnsky ekonóm Commerzbank Jörg Krämer.

Deflačný scenár vyzerá podľa analytikov takto:

Banky po celom svete budú naďalej obmedzovať úvery, čo bude mať za následok spomalenie rastu. To povedie k poklesu realitného trhu a predovšetkým cien rezidenčných nehnuteľností. Toto zasa prehĺbi straty bánk, ktoré ešte viac priškrtia úvery. Zhoršovanie úverovej krízy prakticky zamedzí zvyšovanie cien.

V niektorých častiach sveta sa pokles cien už začal. Ceny domov klesli počas uplynulého roka v Británii a USA viac ako o 10 percent. Ropa, meď a kukurica stáli za najprudším týždenným prepadom cien komodít od októbra 1956.

Zdielať na

Najčítanejšie správy