Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Český veľvyslanec v Pakistane zomrel pri útoku
Zdielať na

Český veľvyslanec v Pakistane zomrel pri útoku

Počet mŕtvych po samovražednom bombovom útoku v Islamabáde v nedeľu sa zvýšil na 52, jednou z obetí je údajne aj český veľvyslanec v Pakistane Ivo Žďárek

Skutočný počet obetí môže byť ešte vyšší, citovala v sobotu agentúra AFP predstaviteľa pakistanskej polície. Veľa ľudí podľa neho zahynulo, keď v snahe uniknúť pred požiarom, ktorý sa v hoteli rozšíril po výbuchu, vyskakovali z okien na treťom a štvrtom poschodí budovy.

Presná príčina výbuchu zatiaľ nie je známa, polícia však predpokladá, že útočil samovražedný atentátnik pomocou auta naloženého výbušninami.

Po výbuchu je nezvestný český veľvyslanec v Pakistane Ivo Žďárek. Informovalo o tom v nedeľu české veľvyslanectvo.

Žďárek volal na svoje veľvyslanectvo tesne po samovražednom útoku na luxusný hotel, od vtedy však o ňom nie sú žiadne správy, uviedol jeho spolupracovník Jaroslav Kalfiřt. Podľa jeho slov sa s ním nepodarilo nadviazať kontakt a zamestnanci veľvyslanectva v spolupráci s pakistanskou políciou po ňom intenzívne pátrajú. Podľa najnovších informácií českých médií veľvyslanec pri útoku zahynul.

Hotel sa stal terčom útoku niekoľko hodín potom, ako nový pakistanský prezident Asif Alí Zardárí vystúpil v parlamente so svojim úvodným prejavom, v ktorom sa zaviazal pokračovať v boji proti terorizmu. Úrady vinia z jedného z najhorších útokov v histórii krajiny teroristickú sieť al-Kájda.

REUTERS

Najčítanejšie správy