Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V prípade potreby volajte slovenským policajtom v Chorvátsku
Zdielať na
Zahraničie

V prípade potreby volajte slovenským policajtom v Chorvátsku

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič/ilustračné

Pomáhať tu budú počas letnej sezóny slovenským turistom.

Na základe Memoranda o porozumení, ktoré v máji podpísalo Prezídium Policajného zboru Ministerstva vnútra SR s Generálnym riaditeľstvom chorvátskej polície sa slovenská polícia zaviazala, že poskytne služby našich policajtov počas turistickej sezóny.

"Možno sme historicky prvýkrát v situácii, keď naši policajti idú slúžiť do iného štátu pre našich občanov a budú tam vykonávať informačný a bezpečnostný servis," uviedol na dnešnej tlačovej besede prezident Policajného zboru Ján Packa.

Dvaja policajti budú pôsobiť v rámci Splicko-Dalmatínskeho policajného riaditeľstva v meste Makarska. V prípade mimoriadnej udalosti ich môžu slovenskí občania kontaktovať na mobilných telefónnych číslach + 385 99 7201004 alebo + 385 99 7201005.

Druhá dvojica bude pôsobiť na teritóriu Ličko-Senjského policajného riaditeľstva so sídlom v Gospići. V prípade mimoriadnej udalosti ich môžu slovenskí občania kontaktovať na mobilných telefónnych číslach + 385 99 7201001 alebo + 385 99 7201002.

Slovenskí policajti nebudú mať žiadne policajné právomoci, dôraz je kladený na monitoring práce chorvátskej polície. Poradenskú službu budú vykonávať v spolupráci s chorvátskymi kolegami.

Ako Packa ďalej poznamenal, ak by sa nášmu občanovi niečo stalo, alebo ak by potreboval poradiť, ich povinnosťou bude, aby boli všetky situácie posúdené objektívne. "Viete dobre, že ak sa stane nejaká nehoda, na vine je väčšinou cudzinec," konštatoval policajný prezident.

"So všetkými nemilými zážitkami, či už lúpežnými prepadnutiami alebo dopravnými nehodami, Slováci sa na nás môžu kedykoľvek obrátiť a my im pomôžeme," uviedla pre média Mária Dvoráková, policajtka vyslaná do Chorvátska.

Počas turistickej sezóny je v Chorvátsku približne 260-tisíc Slovákov. Okrem našich policajtov tam budú slúžiť aj policajti z iných štátov - z Českej republiky, Rakúska, Španielska a Francúzska. "Našich policajtov sme sa snažili dať na najfrekventovanejšie miesta," povedal Packa.

Zároveň dodal, že podľa prieskumu, ktorý polícia urobila, najviac sa ich zdržiava v meste Makarska na Makarskej riviére, preto tam budú v rámci Splitsko-dalmatínskeho policajného riaditeľstva pôsobiť dvaja príslušníci.

Viac uvidíte vo večerných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy