Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
MOV sa nepáčia protesty počas štafiet s pochodňou
Zdielať na
Zahraničie

MOV sa nepáčia protesty počas štafiet s pochodňou

Zdroj: REUTERS

Medzinárodný olympijský výbor sa bude zaoberať osudom celosvetových štafiet so symbolom olympijských hier. Demonštranti ich vraj zneužili.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa bude v najbližšej budúcnosti zaoberať osudom celosvetových štafiet so symbolom olympijských hier - ohňom zapáleným v gréckej Olympii.

Diskusiu vyvolal škandalózny priebeh tohtoročných úsekov štafety smerujúcej do dejiska OH 2008 Pekingu, a to najmä v Londýne, Paríži a San Franciscu, kde pochodeň narazila na odpor kritikov čínskeho režimu a jeho politiky voču Tibetu.

"Nie sme slepí ani naivní. Demonštranti zneužili pochodeň na svoje ciele, žiaľ, nezaobišlo sa to bez násilia. Musíme to pripísať na účet celkového hodnotenia olympijských hier v Pekingu. Nehovorím, že sa nič nezmení, ale že všetko objektívne zhodnotíme, aby sme obnovili autoritu významného symbolu," povedal prezident MOV Jacques Rogge na záver trojdňového zasadnutia výkonného výboru MOV v Aténach, ktoré sa tiež nezaobišlo bez protestov protibetských aktivistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy