Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Údajný strojca útokov z 11. septembra sa teší na smrť
Zdielať na
Zahraničie

Údajný strojca útokov z 11. septembra sa teší na smrť

Zdroj: Dave Myers

Chálid Šejk Muhammad, ktorého Spojené štáty označujú za hlavného organizátora teroristických útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001, sa teší na to, ako na ňom vykonajú rozsudok smrti

Chálid Šejk Muhammad, ktorého Spojené štáty označujú za hlavného organizátora teroristických útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001, sa teší na to, ako na ňom vykonajú rozsudok smrti.

"Áno, to je to, čo už dlho chcem, stať sa martýrom," reagoval vo štvrtok na vojenskom súde na americkej vojenskej základni Guantánamo na otázku hlavného sudcu, či vie, že mu hrozí trest smrti. Podľa agentúry AP sa pri slovách sudcu usmieval a živo komunikoval s ďalšími obvinenými.

Štvrtkový súd s Muhammadom, ktorý je považovaný za bývalú "trojku" teroristickej siete al-Kájda a hlavného ideológa hnutia, je jeho prvým verejným vystúpením od roku 2003, keď ho chytili v Pakistane.

Odvtedy ho zadržiavala na rôznych miestach americká CIA a vykonávala na ňom okrem iného techniku simulovaného topenia, ktorej využívanie kritizujú ľudskoprávne mimovládne organizácie. Podľa jeho obhajcov mohol pri mučení utrpieť určité psychické poruchy. Od roku 2006 ho držia na Guantáname, presné miesto jeho cely je však prísne tajné.

Súd s Muhammadom a niekoľkými ďalšími obvinenými v súvislosti s útokmi, pri ktorých zahynulo 2973 ľudí, je prvým veľkým testom systému amerických vojenských tribunálov, ktorému by malo čoskoro zrejme úplne odzvoniť. Administratíva prezidenta Georgea Busha už roky tvrdí, že na zajatcov z Afganistanu či Iraku sa nevzťahujú medzinárodné dohody o vojnových zajatcoch, keďže nebojovali za žiadnu regulárnu armádu. O právach "nezákonných bojovníkov", ako týchto zajatcov Bushova administratíva nazýva, má ešte v júni rozhodnúť Najvyšší súd, čo by mohlo pokračovanie tribunálu spomaliť alebo úplne zastaviť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy