Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EÚ chce jednotné pravidlá pre utečencov
Zdielať na
Zahraničie

EÚ chce jednotné pravidlá pre utečencov

Zdroj: Jason Burwen/ilustračné

Pravidlá postupu voči nelegálnym imigrantom, ktoré sa pripravovali tri roky, musí schváliť Európsky parlament.

Európska únia bude mať jednotné pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami. Tí by mali mať počas obdobia, keď v jednej z členských krajín čakajú, čo s nimi bude, zaručené právo na strechu nad hlavou, potravu a bezplatnú právnu pomoc.

Vo štvrtok to na rokovaní v Luxemburgu odsúhlasili európski ministri vnútra. Pravidlá postupu voči nelegálnym imigrantom, ktoré sa pripravovali tri roky, ešte musí schváliť Európsky parlament, čo by sa malo stať 16. až 19. júna.

Podľa nových pravidiel sa budú musieť členské štáty najneskôr do roka a pol rozhodnúť o tom, či utečenca vydajú do krajiny, z ktorej pochádza, alebo mu udelia povolenie na pobyt. Deti bez sprievodu rodičov žiadna z členských krajín nebude môcť vyhostiť.

Nie všetkým krajinám sa nové opatrenia páčia. Výhrady doteraz vznášali najmä Grécko, Taliansko, Španielsko a Malta, teda štáty s každoročne veľkým počtom utečencov. Tieto krajiny tvrdia, že dodržiavať všetky uznesenia novej imigračnej politiky bude pre ne finančne príliš náročné. Únia sa preto bude snažiť tieto výdavky rozložiť aj medzi ostatných členov a do krajín s najväčším počtom utečencov nasmeruje finančnú pomoc.

Ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International nové pravidlá EÚ kritizujú zase z druhej strany a tvrdia, že poskytujú utečencom stále príliš slabú ochranu. Najviac spochybňujú ustanovenie, ktoré platilo doteraz a malo by platiť aj po novom, a podľa ktorého človek, ktorého z únie vyhostia, má do nej zakázaný vstup najbližších päť rokov.

Podľa mimovládnych organizácií takéto ustanovenie neberie do úvahy, že politická situácia v krajinách pôvodu utečencov sa môže zo dňa na deň zmeniť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy