Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajina rozhoduje o novom prezidentovi. Počas volieb nahlásili bombu
Zdielať na

Ukrajina rozhoduje o novom prezidentovi. Počas volieb nahlásili bombu

KYJEV / Zatiaľ, čo Slováci už svoju prezidentku majú, Ukrajina o novej hlave štátu rozhoduje. Vo volebných miestnostiach odovzdáva svoje hlasy približne 35 miliónov Ukrajincov. Tieto dôležité voľby sledujú stovky novinárov z celej Európy. Volebná komisia zaznamenala počas dňa v súvislosti s voľbami asi tisíc rôznych incidentov. Pred pár hodinami dokonca museli evakuovať hotel, kde bol okrem iných médií ubytovaný aj štáb televízie JOJ.

Do hlavného mesta Ukrajiny v týchto dňoch smerovali stovky televíznych štábov z celej Európy. Ukrajinskí voliči si v nedeľu vyberajú spomedzi 39 prezidentských kandidátov. Podľa volebnej komisie ide o doterajší rekordný počet. Miestne média označujú za najhorúcejších kandidátov herca Volodymyra Zelenskeho, expremiérku Júliu Tymošenkovú a súčasného prezidenta Petra Porošenka. "Chcela by som za svojho prezidenta Petra Porošenka," uviedla Halina, obyvateľka Kyjeva. "Nepovažujem Porošenka za svojho prezidenta, sľuboval, že vojnu na Donbase ukončí za dva týždne, ale neurobil nič," oponuje Abibulalej Džemilovič, krymský Tatár. 

Zrejme najväčším prekvapením prezidentských volieb je kandidatúra 41 ročného ukrajinského herca Volodymyra Zelenského z komediálneho seriálu Služobník ľudu. Stvárňuje v ňom obyčajného učiteľa odhodlaného bojovať proti korupcii, ktorý sa stane prezidentom. "Zelenský je dobrý človek a vlastným príkladom nám ukazuje, že všetko sa dá, ak človek chce," povedal  Vitalij, obyvateľ Kyjeva. 

Ukrajinská polícia zaznamenala takmer tisícku incidentov v súvislosti s voľbami. Pred pár hodinami dokonca nahlásili nálož v hoteli, kde boli ubytovaní aj novinári. Budovu museli evakuovať. "Myslím, si že niekto chce vyvolať u ľudí iba strach a paniku. Je to provokácia," podotkol Tomas, novinár z Litvy. Každé poschodie v hoteli museli skontrolovať pyrotechnici. Na mieste zasahovali aj policati a záchranári.

Volené miestnosti po celej Ukrajine zatvoria dnes o ôsmej večer. Výsledky budú známe o niekoľko dní. Ak ani jeden z kandidátov nezíska podporu viac ako polovice voličov, druhé kolo volieb sa bude konať 21 apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie