Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Porucha na jadrovej elektrárni nebola cvičením
Zdielať na
Zahraničie

Porucha na jadrovej elektrárni nebola cvičením

Slovinská agentúra pre jadrovú bezpečnosť neinformovala pravdivo o situácií o nehode v jadrovej elektrárni Krško. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Slovinská agentúra pre jadrovú bezpečnosť nesprávne informovala susedné štáty, že incident v jadrovej elektrárni je cvičením.

Následne však svoju chybu napravila. Povedal to slovinský minister životného prostredia Janez Podobnik vo štvrtok.

"Použili nesprávnu formu vyjadrenia. Použili tvar "cvičenie" a to bola chyba. Išlo totiž o skutočné zlyhanie ľudského faktora," povedal minister novinárom po príchode do Luxemburgu, kde sa koná stretnutie ministrov životného prostredia Európskej únie.

Podobnik povedal, že chybu vedúcu k nehode v elektrárni Krško rýchlo odhalili a opravili. Rakúsko však vyjadrilo podráždenie z týchto nepresných informácií. Správna informácia však dorazila do Európskej komisie, ktorá o udalosti okamžite informovala všetkých členov Európskej únie.

Jedinú slovinskú jadrovú elektráreň Krško museli v stredu odstaviť po tom, ako zaznamenali únik vody z chladiaceho systému. Podľa slovinských úradov mimoriadna udalosť neohrozila obyvateľov ani životné prostredie a situácia je pod kontrolou.

Jadrovú elektráreň Krško s kapacitou 696 megawattov, ktorú vlastní Slovinsko a susedné Chorvátsko, postavili v 80-tych rokoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy