Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Balíky s kyselinou, určené pre rakúskych politikov, vraj z ČR
Zdielať na
Zahraničie

Balíky s kyselinou, určené pre rakúskych politikov, vraj z ČR

Zdroj: R@punseLL

Rakúska polícia dnes zadržala druhého podozrivého z kyselinových útokov na predstaviteľa tamojšej miestnej správy.

Rakúska polícia dnes zadržala druhého podozrivého z kyselinových útokov na predstaviteľa tamojšej miestnej správy. Štyridsaťpäťročný Nemec sa podľa agentúry APA priznal, že na objednávku už zadržaného Rakúšana vyrobil a poslal v marci lokálnym politikom v hornorakúskej obci Weisskirchen balíčky so žeravinou, ktorá jednému z nich poleptala ruky.

Obsah nebezpečných zásielok si vraj obstaral i v Českej republike. Muž adresoval z bavorského Pasova, ktorý leží pri hraniciach s Rakúskom, balíky asi s veľkosťou knihy bývalému starostovi Weisskirchenu a teraz poslancovi hornorakúskeho krajinského snemu Rudolfovi Prinzovi a ďalším najmenej dvoma tamojším politikom. Zatiaľčo Prinz utrpel popáleniny rúk, zostávajúce zásielky polícia včas zaistila.

Zadržaný vyšetrovateľom povedal, že balíčky vyrobil na objednávku Rakúšana, ktorého policajti zatkli v marci. Urobil to vraj preto, aby vyrovnal dlh vo výške 1500 eur, ktorý mal u údajného komplica. Cigaretové dutinky a kyselinu maslovú, ktorú do nich nalial, si vraj zaobstaral v Bavorsku a v Česku. Nebezpečný obsah umiestil do balíkov, ktoré ofrankoval a poslal.

Štátne zastupiteľstvo v hornorakúskom Welse ich za to dnes obvinilo z pokusu o poškodenie zdravia. Štyridsaťosemročného Rakúšana, ktorý si údajné útoky vymyslel, polícia zatkla dva dni po objavení zásielok na základe výpovedí svedkov. Jeho identita nebola zatiaľ s ohľadom na prezumpcii neviny zverejnená, jeho advokát len uviedol, že ide o špekulanta s pozemkami v Hornom Rakúsku.

Podľa prvotných špekulácií by motívom činu mohli byť záležitosti okolo územného plánovania, do ktorého boli všetci napadnutí v minulosti zapojení. Podľa nepotvrdených informácií zamietol starosta Weisskirchenu zadržanému Rakúšanovi stavbu hotelu s termálnymi kúpeľami na pozemku s poľnohospodárskou pôdou.

Tento prípad tak s veľkou pravdepodobnosťou nemá žiadnu súvislosť s iným útokom na lokálneho rakúskeho politika vo februári tohto roku. Vtedy bol starosta dolnorakúskej obce Spitz an der Donau otrávený strychninom, ktorý bol v darovaných čokoládových cukríkoch. Polícia z pokusu o jeho likvidáciu  obvinila jedného z obyvateľov obce, ktorý si údajne týmto spôsobom vybavoval so starostom účty za zamietnutý projekt.

Asi najznámejšou obeťou útokov z radov rakúskych politikov je bývalý starosta Viedne Helmut Zilk, ktorému v roku 1993 listová bomba zmrzačila ľavú ruku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy