Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do Buenos Aires zavítala olympijská pochodeň
Zdielať na
Zahraničie

Do Buenos Aires zavítala olympijská pochodeň

Prvý raz v histórii pochodeň s olympijským ohňom zavítala do argentínskej metropoly Buenos Aires, druhej a poslednej americkej zastávky štafety pred pekinskými OH 2008. <b>VIDEO: príchod štafety v sprievode polície</b>

Prvý raz v histórii pochodeň s olympijským ohňom zavítala do argentínskej metropoly Buenos Aires, druhej a poslednej americkej zastávky štafety pred pekinskými OH 2008.

Po troch rušných návštevách v Londýne, Paríži a San Franciscu pristál štafetový špeciál na medzinárodnom letisku Ezeiza vo štvrtok, beh je naplánovaný na piatok.

V čase prípravy mapy štafety bolo Buenos Aires zárukou srdečného prijatia v štýle latinskoamerickej fiesty s rytmom tanga, ale po nevraživej reakcii v Európe a USA sú organizátori pripravení aj na "prekvapenia", ktoré sľubujú protičínski aktivisti.

Argentínske úrady zmobilizovali 1300 príslušníkov federálnej polície, 1500 námorných a ďalších 3000 dopravných policajtov. K bezpečnému priebehu majú prispieť aj dobrovoľníci. Usporiadatelia by sa radi vyhli nedôstojnému scenáru zo San Francisca, kde sa pochodeň z obáv pred protestujúcim davom ukryla a napokon absolvovala úplne inú trasu bez divákov.

Bezpečnostné opatrenia sú natoľko prísne, že fotoreportérom čakajúcim na prílet lietadla na poslednú chvíľu bez vysvetlenia zakázali urobiť snímky ohňa.
Skupiny aktivistov na formách protestu spolupracujú so svojimi kolegami zo San Francisca, ktorých prípravy v stredu vyšli naprázdno.

Pri známom symbole mesta - Obelisku už niekoľko hodín pred príletom štafety vyvesili transparent "Free Tibet". Jeden z organizátorov demonštrácií Jorge Carcavallo síce sľubuje horúci deň, ale zároveň odmieta, že by sa chystali pokusy uniesť či uhasiť pochodeň, ako tomu bolo v Londýne a Paríži. "Pripravujeme niekoľko nápaditých a zábavných prekvapení pozdĺž trasy," povedal Carcavallo.

Oficiálny program sa začne otváracím ceremoniálom s vystúpením tanečnej tango-skupiny, beh by mal trvať tri hodiny. Ako prvý z 80 účastníkov vezme fakľu v tvare papierového zvitku do rúk futbalový idol Diego Maradona, posledné metre budú patriť bývalej tenistke Gabriele Sabatiniovej.

Z Buenos Aires bude púť pochodne pokračovať africkým úsekom v tanzánijskom Dar es Saláme (13. 4.), nasledovať budú Maskat (14. 4.), Islamabad (16. 4.), Naí Dillí (17. 4.), Bombaj (19. 4.), Bangkok (19. 4.), Kuala Lumpur (21. 4.), Jakarta (22. 4.), Canberra (24. 4.), Nagano (26. 4.), Soul (27. 4.), Pchjongjang (28. 4.), Ho Či Minovo Mesto (29. 4.) a bývalé kolónie Hongkong (2. 5.) a Macao (3. 5.). Potom prídu na rad etapy v jednotlivých čínskych provinciách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy