Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Austrálčanka odsúdená k trestu smrti za pašovanie heroínu z Vietnamu
Zdielať na
Zahraničie

Austrálčanka odsúdená k trestu smrti za pašovanie heroínu z Vietnamu

Zdroj: SITA/KR PZ TT/ilustračné

K pašovaniu ju najal neznámy muž, ktorý jej sľúbil 15.000 amerických dolárov (asi 243.000 korún), pokiaľ heroín prevezie do Austrálie.

Na trest smrti odsúdil odvolací súd vo vietnamskom Ho Či Minovom Meste štyridsaťtriročnou Australčankou, ktorá sa pokúsila z krajiny prepašovať heroín. Oznámila to dnes agentúra AP, podľa ktorej rozsudok padol v utorok.

Australčanku vietnamského pôvodu Jasmine Luongovú chytili vlani vo februári, keď sa v Ho Či Minovom Meste pokúsila nastúpiť do lietadla smerujúceho do Sydney s 1,4 kilogramov heroínu ukrytého v podrážkách topánok.

V decembri ju súd nižšej  inštancie poslal na doživotie do väzenia, ale žalobcovia sa proti rozsudku odvolali.

Luongová sudcom oznámila, že ju k pašovaniu najal neznámy muž, ktorý jej sľúbil 15.000 amerických dolárov (asi 243.000 korún), pokiaľ heroín prevezie do Austrálie. Necelú tretinu čiastky vraj dostala dopredu, zvyšok mala dostať  po prílete do Sydney.

Vietnam má pre pašerákov drog jedny z najtvrdších trestov na svete. Trest smrti alebo doživotné väzenie hrozí za vlastníctvo, predaj či pašovanie viac než 600 gramov heroínu či 20 kilogramov opia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy