Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Izraelská kontrarozviedka spustila blog, ktorým láka na prácu
Zdielať na
Zahraničie

Izraelská kontrarozviedka spustila blog, ktorým láka na prácu

Zdroj: Bombardier/ilustračné

Podľa dôstojníka Šin Betu je hlavnou myšlienkou tohto blogu informovať verejnosť, že služba ponúka niečo viac, než len zastavovanie útokov palestínskych radikálov. Ľudia sa tiež dozvedia o platoch či jedle agentov.

Izraelská kontrarozviedka spustila na svojich internetových stránkach blog, v ktorom štvorica agentov odhaľuje Izraelcom niektoré "neškodné" tajomstvá ich práce. Cieľom tohto internetového denníka je podľa serveru BBC News prilákať záujemcov o pôsobenie v tajnej službe.

Agenti Všeobecnej bezpečnostnej služby, známej tiež pod skratkou Šin Bet, v blogu napríklad popisujú, ako sa k svojej práci dostali a čo všetko obsahuje. Podľa BBC sú ich zápisky "urozprávané a niekedy aj žartovné".

O svojej skúsenosti sa delí napríklad agentka vystupujúca pod menom Chet, ktorá údajne pracuje s vyspelou technikou. Do služby vraj išla, pretože jej ponúkla lepšie vyváženie medzi prácou a voľným časom než predchádzajúce pôsobisko v súkromnom sektore. Potvrdila, že o mnohých aspektoch svojej práce nemôže hovoriť ani s manželom, na druhej strane sa však aj tak o práci neradi rozprávajú.

Agent Alef, prezývaný Expert, v blogu uvádza na pravú mieru niektoré povesti, ktoré o Šin Bet v Izraeli kolujú. "Nepracujeme v pivnici a netrávime celé dni so slúchadlami na ušiach," píše muž, ktorého pravá podoba je na webe prekrytá čiernou siluetou, rovnako ako u jeho kolegov. "Tiež nemáme autá s modrými majákmi. Čakáme v zápchach ako všetci ostatní," dodáva.

Šin Bet, ktorá sa sústreďuje predovšetkým na odhaľovanie arabských špiónov a teroristov na území Izraela, chce svojím blogom prilákať záujem k ďalším sekciám na svojich internetových stránkach, predovšetkým k náborom. Rada tu ponúkaných pozícií je označená ako veľmi abstraktná. Potenciálnym uchádzačom ponúkajú zapojenie do "mimoriadnych misií" a vyžadujú po nich "špeciálne vedomosti".

Podľa dôstojníka Šin Betu je hlavnou myšlienkou tohto blogu informovať verejnosť, že služba ponúka niečo viac, než len zastavovanie útokov palestínskych radikálov. Ohlasy naň sú údajne pozitívne. Ľudia vraj oceňujú, že sa dozvedeli viac o práci v službe, o platoch agentov, ale i o ich jedle.

Zdielať na

Najčítanejšie správy