Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Peking tvrdo potlačil Tibeťanov
Zdielať na
Zahraničie

Peking tvrdo potlačil Tibeťanov

V Tibete pri obrovských nepokojoch zahynulo po policajnom zásahu Číňanov najmenej sedem ľudí, neoficiálne správy však hovoria o väčšom počte obetí. Čína už dala Tibeťanom ultimátum. <b>VIDEO: Zrážky v Tibete</b>

V Tibete pri obrovských nepokojoch zahynulo po policajnom zásahu Číňanov najmenej sedem ľudí, neoficiálne správy však hovoria o väčšom počte obetí. Čína už dala Tibeťanom ultimátum.

Po zrážkach medzi Tibeťanmi a čínskou políciou v tibetskej metropole Lhasa v piatok prišlo o život najmenej sedem ľudí. V Tibete údajne bol zavedený výnimočný stav, čo však pročínsky miestny správca Čampa Puncog spochybnil.

"Nie sme informovaní o žiadnych obetiach medzi cudzincami," povedali oficiálni čínski predstavitelia a dodali, že zahynuli najmä  miestni obchodníci. Zábery zo štátnej televízie ukazujú tragické scény chaosu v hlavnom meste Lhasa. Budhistickí mnísi tu hádzali kameňmi, napadli tyčami a kameňmi bezpečnostné zložky i podpaľovali budovy a automobily. Ulice boli v plameňoch.

Piatková krvavá konfrontácia má za následok desiatky zranených na oboch stranách. Čínska vláda uviedla, že protesty boli organizované klikou tibetského exilového duchovného lídra dalajlámu.

"Nedávno malá skupina podkopala spoločenský poriadok a ohrozila životy ľudí i ich majetky agresívnym konaním, krádežami a podpaľačstvom. Je nepochybné, že táto skupina bola organizovaná Dalajlámom, ktorý rozosial veľký hnev medzi niekoľko miestnych národností v Tibete. Sme schopní posilniť stabilitu v tibetskej spoločnosti," informovali čínski predstavitelia. Dalajláma však vzápätí tieto tvrdenia Pekingu spochybnil.

Boje prepukli v pondelok po tom, čo viaceré medzinárodné združenia a Tibeťania zorganizovali v Lhase protesty pri príležitosti 49. výročia neúspešného povstania vedeného dalajlámom proti komunistickej vláde v Tibete. Pozorovatelia aj napriek momentálnemu pokoju predpokladajú, že zrážky môžu v najbližších dňoch nabrať ešte väčšie rozmery.

Čína už vyzvala demonštrantov, aby zložili zbrane do utorka, ak tak neurobia, hrozí im tvrdým potlačením.

Zdielať na

Najčítanejšie správy