Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lacnejšie cezhraničné hovory a revolučná 5G sieť sú predo dvermi
Zdielať na

Lacnejšie cezhraničné hovory a revolučná 5G sieť sú predo dvermi

ŠTRASBURG / Revolučná a rýchla internetová 5G sieť je už predo dvermi. Pôjde o takú rýchlosť prenosu dát, ktorú si možno mnohí nevedia ani predstaviť. Europoslanci totiž odobrujú takzvaný telekomunikačný balíček. Vďaka nemu nás po zrušení roamingu čaká aj zlacnenie cezhraničných hovorov.

Ide až o stonásobne vyššiu rýchlosť sťahovania dát. V rámci tohto telekomunikačného balíčka sa ale zavádza aj reverzná možnosť tiesňového čísla 112. To znamená, že práve zo 112 vám príde sms, ak by vo vašom okolí hrozila napríklad prírodná katastrofa.

Aký je rozdiel medzi roamingom a cezhraničným hovorom?

Cezhraničné hovory sú tie, keď v zahraničí telefonujete cez vášho slovenského operátora do inej zahraničnej siete. Roaming platí v prípade, keď zo zahraničia mobilom telefonujete na Slovensko. “Niektoré medzinárodné hovory boli rôzne, v rôznych krajinách, rôznym spôsobom s účtovali,” povedal europoslanec Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. 

Europoslanci chcú preto rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách, aby sa nestalo, že Slovák platí za ten istý hovor viac ako napríklad Belgičan “Zavedie cenový strop pre hovory a smsky, takže už s tým nebudú môcť spoločnosti viac hýbať,” povedal europoslanec Branislav Škripek z Európskych konzervatívcov a reformistov.

Nová legislatíva prináša aj urýchlené zavádzanie nových sietí, takzvanej piatej generácie. “Budeme mať 5G sieť, ktorá bude mať niekoľkonásobne vyššiu rýchlosť ako súčasná 4G,” uviedla Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Návrh europoslancov ešte musí odobriť Rada Európy, no pokiaľ sa tak stane, nové pravidlá začnú platiť od mája budúceho roka.

Pozrite si aké opatrenia prijímajú európske štruktúry v oblasti dopravy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy