Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cestujete často vlakmi? Európska únia chystá pozitívne zmeny pre prípad, že budú meškať
Zdielať na

Cestujete často vlakmi? Európska únia chystá pozitívne zmeny pre prípad, že budú meškať

ŠTRASBURG / Ak zvyknete cestovať vlakom, pripravte sa na pozitívne zmeny. Europoslanci odobrili odškodnenia v prípade meškania vlakov, podobne ako je to v leteckej doprave. Venovali sa aj ľuďom so zdravotným znevýhodnením, pre ktorých je pripravených viacero noviniek v železničnej doprave.

Pokiaľ vám váš vlak nepríde včas a bude meškať viac ako hodinu, budete mať po novom nárok na odškodné "Aby cestujúci dostal späť polovicu hodnoty svojho cestovného lístka a v prípade, že by takéto meškanie bolo viac ako dvojhodinové, tak celý cestovný lístok bude refundovaný," povedal europoslanec z Európskej ľudovej strany Ivan Štefanec.

Europoslanci navyše priznávajú, že pravidlá vo vlakovej doprave boli už dlhšie zanedbávané a tak sa pripravila ich revízia. “Dnes si nevieme kúpiť v jednotnom centre cestovný lístok naprieč Európou, musíme využívať rôzne systémy, čo v leteckej doprave už je,” uviedla Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. 

Zmeny aj pre zdravotne znevýhodnených

Ľudia poskytujúci asistenčnú službu budú musieť prejsť školením ako zaobchádzať s človekom, ktorý je napríklad na vozíku. "Pre nepočujúcich aj pre nevidiacich budú musieť byť vytvorené podmienky, aby vedeli, keď vlak mešká. Či už v nejakej svetelnej podobe, alebo zvukovej podobe budú musieť dostať informáciu o meškaní vlaku," uviedla Jana Žitňanská z Európskych konzervatívcov a reformistov.

Asistenčnú službu mú budú musieť zabezpečiť, pokiaľ sa nahlási 48 hodín pred cestou. “Takisto v prípade, že na stanici nie je automat, ktorý predáva lístky a nie je bezbariérový, ľudia so zdravotným postihnutím si budú môcť kúpiť lístok priamo vo vlaku," dodal Žitňanská. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy