Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrošík libérijský prežil - zoológovia skáču od radosti
Zdielať na
Zahraničie

Hrošík libérijský prežil - zoológovia skáču od radosti

Miniatúrne verzie bežného hrocha patria medzi najtajomnejšie cicavce, aké sa na zemi vyskytujú. Doteraz však stále čelia hrozbe pytliactva a deforestácie. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Občianske vojny, nelegálna ťažba dreva a pytliactvo - už sa zdalo, že je toho viac než dosť, aby hrošík libérijský úplne vymrel. Tento vzácny a ohrozený druh však napriek všetkému prežil. Svetlo sveta uzreli už aj fotografie, ktoré to dokazujú.

Tím vedený Londýnskou zoologickou spoločnosťou pricestoval do Libérie, aby zistil, že obavy boli zbytočné a populácia hrošíka zatiaľ úplne nevymrela. Vzácne zviera sa im pritom na vlastné prekvapenie podarilo spozorovať iba tri dni potom, čo v lese rozostavili skryté kamery.

Ben Collen z Londýnskej zoologickej spoločnosti je však aj napriek tomuto priaznivému stavu stále znepokojený. Hrošíci totiž musia ustavične čeliť hrozbe deforestácie a pytliakom.

Miniatúrne verzie bežného hrocha patria medzi najtajomnejšie cicavce, aké sa na zemi vyskytujú. V divočine sa s nimi doteraz stretlo iba zopár šťastlivcov.

Menej ako tritisíc z nich obýva svoj prirodzený ekosystém na Guinejskej vysočine, ktorá pokrýva časť Libérie, Sierry Leone a Guiney. Z pôvodných lesov tu pritom ostalo už iba desať percent.

Čo je však podľa internetovej stránky spoločnosti BBC zaujímavejšie je fakt, že prežili obe brutálne občianske vojny. Čeliť museli hladným skupinám utečencov, rebelov a detských vojakov, ktorí zjedli všetko, čo sa im postavilo do cesty. Libéria po konfliktoch prišla takmer o všetky zvieratá, či už voľne žijúce, alebo domáce.

Zdielať na

Najčítanejšie správy