Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvaja chlapci skúšali vykoľajiť vlak dlaždicou
Zdielať na
Zahraničie

Dvaja chlapci skúšali vykoľajiť vlak dlaždicou

Zdroj: tamburix/ilustračné

Dlaždicu položili na koľaj a čakali, čo sa stane. Navyše, obe 13-ročné deti sa priznali, že to nebolo prvýkrát.

Ťažkou betónovou dlaždicou sa vo Frýdku-Místku pokúsili vykoľajiť osobný vlak dvaja 13-ročný školáci. Dlaždicu položili na koľaj a čakali, čo sa stane. Prípravy si dokonca natáčali kamerou umiestnenou v mobilnom telefone. Chlapcov na mieste zatkla hliadka strážnikov, ktorých na miesto zavolal strojvedúci, keď cez dlaždicu prešiel. Vlak sa však nevykoľajil.

"Chlapci sa na tom, čo robili, zabávali a neskôr priznali, že to nebolo prvýkrát, čo niečo také spravili," povedal hovorca frýdecko-místeckej polície Ivan Žurovec.

S ťažkou betónovou dlaždicou s rozmarmi 50 na 50 centimetrov mal jeden z dvojice dosť práce. Kamarát ho nahrával, keď s ňou zápasil, aby ju dostal ku koľajniciam. Naviac ju spoločne prikryli tmavým odevom a vetvičkami, aby nebola tak vidieť. "Potom vyšli na most, odkiaľ pozorovali, či sa vlak idúci do Ostravy vykoľají," doplnil Žurovec.

Kolesá súpravy ale dlaždicu len rozdrvili a strojvedúci vlak zastavil. Zároveň privolal hliadku mestskej polície. Tá dvojicu zadržala v okamihu, keď z mostu znovu zišli k trati a prezerali si, čo vlak s dlaždicou urobil. "Prípad vyšetrujeme ako ohrozenie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Chlapci sa priznali a uviedli, že niečo podobné nespravili prvýkrát," vysvetlil policajt.

Aj keď za svoje jednanie ešte nenesú trestnú zodpovednosť, prípad pravdepodobne skončí pred súdom. Okresný súd vo Frýdku-Místku im môže uložiť niektoré z výchovných opatrení. V tomto prípade môže ísť napríklad o napríklad ochrannú výchovu.

O vykoľajení vlaku so 120 cestujúcimi sa v roku 2001 pokúsili školáci aj neďaleko stanice Baška na Frýdecko-Místecku. Na koľaje položili betónový panel. Kváder poškodil vzduchové zariadenie lokomotívy. Súprava sa ale nevykoľajila.

Zdielať na

Najčítanejšie správy