Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poľská cirkev tajila aféru spojenú s pedofíliou
Zdielať na
Zahraničie

Poľská cirkev tajila aféru spojenú s pedofíliou

Zdroj: David Nelson

Štyria chlapci, ktorí kňaza obvinili, sú už dospelí. Ryszard sa pokúša dať svojmu životu zmysel. "Ale každá spomienka na kňaza Andrzeja mi berie silu," povedal. Eryk opustil Poľsko. Tvrdí, že mu polovica duše zomrela a prázdnota po nej bolí.

Poľská katolícka cirkev údajne roky tajila sexuálny škandál jedného z kňazov, ktorý vraj zneužíval deti. O činoch kňaza Andrzeja, zakladateľa a riaditeľa ústavu pre obtiažne vychovateľnú mládež v Štetíne, vedeli traja biskupi a mnoho ďalších duchovných, napísal dnes denník Gazeta Wyborcza. Štátne zastupiteľstvo oznámilo, že prípad vyšetrí. Kňaz obvinenia odmieta.

Poľská katolícka cirkev na otázky pedofílie a sexuálnych škandálov svojich kňazov reaguje často hlbokým mlčaním. Aj preto zrejme šokujúca pravda o jednom z nich nemohla byť zverejnená, napísal denník.

Chlapci z ústavu sa zverili svojim vychovávateľom o praktikách kňaza Andrzeja. Vychovávatelia o prípade informovali v roku 1995 biskupa Stanislawa Stefanka, ktorý vtedy riadil vzdelávanie a výchovu v arcidiecéze. Duchovní však označil správu za nedôveryhodnú bez toho, aby si s chlapcami pohovoril.

Vychovávatelia preto požiadali o pomoc mníchov. Ani u nich sa však nedočkali pomoci. V roku 2003 ich verziu diania v ústave a výpovede údajných obetí spísal dominikán Marcin Mogielski. Prípadom sa začal zaoberať arcibiskup Zygmunt Kamiński po tom, čo vychovávatelia pohrozili, že sa obrátia na prokuratúru. Kňaz Andrzej bol zbavený svojej funkcie vychovávateľa až vlani.

Coda2

Štyria chlapci, ktorí ho obvinili, sú už dospelí. Ryszard sa pokúša dať svojmu životu zmysel. "Ale každá spomienka na kňaza Andrzeja mi berie silu," povedal denníku. Eryk opustil Poľsko. Tvrdí, že mu polovica duše zomrela a prázdnota po nej bolí.

Kňaz sa zo svojich činov musí teraz spovedať pred biskupským súdom. Proces by mal skončiť v polovici tohto roka. Kňaz Andrzej obvinenia odmieta. "V živote som nič takéto neurobil," povedal denníku s tým, že chce získať späť dozor nad školstvom v diecézi.

Štetínske štátne zastupiteľstvo dnes oznámilo, že sa prípadom bude zaoberať. Podľa hovorcu prokuratúry je nutné najskôr analyzovať právny stav vecí, za niektoré činy by totiž už vzhľadom k uplynutiu doby, aká od ich údajného spáchania uplynula, nemusel kňaz niesť trestnú zodpovednosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy