Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Južná Kórea vyšle do vesmíru ženu, jej kolega porušoval predpisy
Zdielať na
Zahraničie

Južná Kórea vyšle do vesmíru ženu, jej kolega porušoval predpisy

Zdroj: plus1den.sk

Prvým juhokórejským astronautom nebude muž, ale žena.

Prvým juhokórejským astronautom nebude muž, ale žena.

O výmenu juhokórejského člena posádky ruskej kozmickej lodi Sojuz, ktorá v apríli poletí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), požiadali Rusi. Podľa nich pôvodne vybraný Ko San opakovane porušil predpisy počas výcviku v ruskom Hviezdnom mestečku. Miesto neho sa tak do kozmu pôjde pozrieť jeho náhradníčka I So-jon.

Teraz 31-ročný Ko bol vybraný pre let do vesmíru vlani z celkového počtu 36.000 uchádzačov. Pri pobyte vo výcvikovom stredisku pri Moskve však podľa ruskej kozmickej agentúry poslal bez povolenia do Kórei knihu. Vo februári potom za pomoci ruského kolegu vyniesol zo strediska ďalšiu knihu, ku ktorej nemal mať prístup.

„Rusi zdôraznili dôležitosť dodržovanie pravidiel, lebo aj malé pochybenie môže mať v kozme vážne následky,“ vysvetlil dnes novinárom I Sang-mok, vysoký predstaviteľ juhokórejského ministerstva vedy a techniky, dôvody, prečo ruská strana požiadala o výmenu astronauta.

Ko zostane vo výcvikovom centre ako náhradník za novú členku posádky Sojuzu I So-jon. 29-ročná inžinierka nanotechnológie sa dostala spolu s Koom do najužšieho výberu, v ktorom ale nakoniec dostal prednosť bývalý boxer a výskumný pracovník v oblasti umelej inteligencie.

Kórejčanka by mala s dvoma ruskými kolegami odštartovať ISS 8. apríla z kazašského kozmodromu Bajkonur. Počas sedem až osemdennej misie bude na orbitálnej stanici vykonávať vedecké experimenty.

Južná Kórea tak bude 37. krajinou sveta, ktorá vyšle svojho človeka do kozmu. Jej ambície siahajú ale ďalej. Koncom minulého roku má byť dokončené vesmírne stredisko na poloostrove Kohung na juhu krajiny, ktoré by malo byť základom pre juhokórejský prieskum kozmu v nadchádzajúcich desaťročiach.

Od roku 1992 Južná Kórea vypustila 11 satelitov, určených prevažne na pozorovanie vesmíru, oceánu a na komunikačné účely.

Zdielať na

Najčítanejšie správy