Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusi plánujú revolúciu vo vojenskom aj civilnom letectve
Zdielať na
Zahraničie

Rusi plánujú revolúciu vo vojenskom aj civilnom letectve

Zdroj: Joshua Davis

Rusko plánuje veľký návrat na poli letectva. Úrady plánujú niekoľkomiliardové investície do obrany, najmä leteckých síl.

Rusko plánuje veľký návrat na poli letectva. Úrady plánujú niekoľkomiliardové investície do obrany, najmä leteckých síl.

Cieľom je skonštruovať takmer šesťtisíc vojenských a civilných lietadiel a zabezpečiť si tak 15 percent celosvetového trhu. V krajine vznikla aj vládna spoločnosť, ktorá má na tento proces dozerať - Zjednotená letecká spoločnosť (OAK).

Tá má však pred sebou ešte dlhú cestu. Ruský letecký priemysel od pádu Sovietskeho zväzu začiatkom deväťdesiatych rokov stagnoval. Prezident Vladimir Putin pritom nedávno opísal ruský letecký a vesmírny priemysel ako "pýchu krajiny".

Jeho vláda prechádza procesom reorganizácie tejto oblasti, ktorú v minulosti tvorili mnohé spoločnosti, ako napríklad komerčný Tupolev, Suchoj, či Mikojan-Gurjevič (MiG) - výrobca známych stíhačiek. Dnes sú všetky súčasťou OAK.

Komerčný riaditeľ Suchoja, Oleg Federov tento krok schvaľuje. "Práve sme dostali nové objednávky na vojenské lietadlá a naše civilné produkty. Vyťažení budeme až do roku 2015. Je to dobré pre prácu, je to dobré pre naše dielne a je to dobré pre budúcnosť," uviedol pre internetovú stránku spoločnosti BBC. Federova spoločnosť môže byť síce zaneprázdnená, no ešte je stále čo zdokonaľovať.

Oleg Pantaleev, jeden z najväčších ruských expertov na letectvo a šéfredaktor portálu Aviaport priznal, že veľká časť priemyslu je zastaraná a neefektívna. "Problém je, že v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch vzniklo príliš veľa starých modelov. So západným letectvom sú absolútne neporovnateľné, pretože potrebujú omnoho viac paliva. Na druhej strane sú však lacnejšie - v priemere asi o 20 - 30 percent," spresnil.

Pantaleev úprimne verí, že OAK bude úspešná. Ako však jedným dychom dodáva, nemôže to fungovať so striktnými termínmi, ktoré stanovila vláda. "Rusko má peniaze a vláda je pripravená ich minúť, pretože očakáva návrat tejto investície," uviedol.

Kritici nové ruské zbrojenie vnímajú s podozrením. Oproti nim stoja provládni stúpenci, ktorí trvajú na pravom opaku. "Prečo by Rusko nemohlo budovať svoju obranu, keď to robí každý?" pýta sa profesor Alexej Puškov, politický komentátor a moderátor známej televíznej relácie Post Scriptum. Vo svojich argumentoch pritom poukázal najmä na americký vojenský rozpočet, ktorý ten ruský niekoľkonásobne prevyšuje.

"Každý na západe rozpráva o zbrojení v Rusku, no nikto si nevšíma to, čo sa deje na opačnej strane oceánu. Sme veľká krajina a musíme chrániť svoje hranice. S Čínou máme napríklad 4,5-tisíc kilometrov dlhú hranicu," spresnil.

Putin nedávno varoval, že NATO a západ provokujú Rusko k novým pretekom v zbrojení. Mnohí odborníci sa teda pýtajú, či tieto napäté vzťahy nakoniec neskončia novou studenou vojnou. Federov zo spoločnosti Suchoj si to nemyslí.

"Rusko a Amerika nie sú nepriateľmi. Máme normálne vzťahy. Viete mi povedať, ktorá krajina dnes nezbrojí? Myslím si, že to nie je iba otázkou Ruska, Spojených štátov alebo Veľkej Británie. Vláda každej krajiny je zodpovedná za modernizáciu technológií vo svojej armáde," prezradil Federov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy