Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najmenej osem mŕtvych pri požiari vlaku v Bulharsku
Zdielať na
Zahraničie

Najmenej osem mŕtvych pri požiari vlaku v Bulharsku

Zdroj: TV JOJ

Najmenej osem cestujúcich zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v noci na dnes vypukol vo vlaku na severozápade Bulharska.

Najmenej osem cestujúcich zahynulo a ďalších deväť utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v noci na dnes vypukol vo vlaku na severozápade Bulharska.

Oheň prepukol neďaleko stanice Červen Brjag v lôžkovom voze vlaku, ktorý išiel zo Sofie do Kardamu. Príčina požiaru podľa hovorkyne ministerstva dopravy Valji Lulevovej doteraz nebola zistená. "Niektorí ľudia nestačili utiecť z horiacich vozov." povedal v televízii riaditeľ železníc Oleg Petkov.

V oboch vagónoch, ktoré zachvátili plamene, bolo 62 cestujúcich. Štyria ľudia, vrátane jedného policajta, ktorí sa priotrávili dymom, museli byť hospitalizovaní. Piatim ďalším stačilo ošetriť ľahšie zranenia.

"Mŕtvych je osem a vyšetrovanie pokračuje. Obete doteraz neboli identifikované," uviedol v bulharskom rozhlase vyšetrovateľ Georgij Iljev. Šéf železníc Oleg Petkov už skôr pripustil, že zhoreli štyria ľudia, vrátane jedného dieťaťa.

"Všetko sa to odohralo veľmi rýchlo, oheň sa bleskovo rozšíril. Bežali sme z vlaku bosí, niektorí ľudia skákali z okien v spodnom prádle," povedala v televízii jedna z cestujúcich Marina Novačevová. Podľa nej boli v celom vlaku iba tri hasiace prístroje, z ktorých fungoval jediný.

Podľa Petkova sa železničiari snažili zvládnuť plamene za pomoci piatich prístrojov, ale nepodarilo sa im požiar uhasiť, pretože oheň sa šíril veľmi rýchlo. Tvrdil, že dráhy dodržali požiarne predpisy a že železničiari zasahovali profesionálne. Vagóny síce boli viac ako štvrťstoročie staré, avšak úspešne absolvovali kontrolu. Polovica z bulharských železničných vagónov je starších ako 20 rokov. "Nemali sme tak veľké nešťastie s toľko mŕtvymi od roku 1992," dodal Petkov.

V roku 1992 zahynulo v Bulharsku desať cestujúcich pri zrážke osobného a nákladného vlaku.


   
 
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy