Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Princ Harry bojuje proti afganskému Talibanu
Zdielať na
Zahraničie

Princ Harry bojuje proti afganskému Talibanu

Britského princa Harryho nasadili do prvej línie v boji proti povstalcom z hnutia Taliban v Afganistane.

Britského princa Harryho, najmladšieho syna princa Charlesa a zosnulej princeznej Diany, nasadili do prvej línie v boji proti povstalcom z hnutia Taliban v Afganistane.

Vo štvrtok to oznámilo britské ministerstvo obrany. Dvadsaťtriročný princ, ktorý je dôstojníkom pluku Kráľovského jazdectva, posledných 10 týždňov tajne slúžil v nepokojnej afganskej provincii Helmand, kde pôsobí väčšina britských vojakov v krajine.

Ministerstvo obrany udržiavalo nasadenie Harryho v tajnosti po dohode s britskými médiami, čo malo zabrániť ohrozeniu princa a jeho spolubojovníkov zo stany Talibanu. Postup zlyhal potom, ako citlivé informácie zverejnila americká stránka Drudge Report.

Tá však tvrdí, že embargo ako prvé porušili austrálsky magazín New Idea a nemecký bulvárny denník Bild. V rámci dohody skupina novinárov navštívila princa v Helmande pod podmienkou, že podrobnosti budú zverejnené až po jeho bezpečnom návrate do vlasti.

Najvyšší predstaviteľ britskej armády, náčelník generálneho štábu Richard Dannatt v súvislosti s únikom informácií vyjadril "veľké sklamanie". Harryho účasť na operáciách v Afganistane pritom zhodnotil ako "ukážkovú".

Zdielať na

Najčítanejšie správy