Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Samovražedný útočník zabil južne od Bagdadu 25 šíitskych pútnikov
Zdielať na
Zahraničie

Samovražedný útočník zabil južne od Bagdadu 25 šíitskych pútnikov

Samovražedný atentátnik dnes južne od Bagdadu zabil 25 ľudí a ďalšie dve desiatky osôb zranil. <b>VIDEO: Po incidente v uliciach</b>

Samovražedný atentátnik dnes južne od Bagdadu zabil 25 ľudí a ďalšie dve desiatky osôb zranil.

Atentátnik sa zameral na cestu z Bagdadu, po ktorej v týchto dňoch prúdia na iracký juh šítski pútnici. Podľa miestnej polície sa obeťami stali šiíti, ktorí pešky mierili do Karbaly. Samovrah na skupinu zaútočil v Iskandaríji, ležiacej asi 50 kilometrov od metropole.

Dnes to bol už druhý útok na pútnikov. Pri prvom z nich zahynuli v bagdadskej štvrti Daura traja ľudia a  36 ich bolo zranených. Šiíti smerujú do posvätnej Karbaly pri príležitosti svojho sviatku arbaín. Končí im štyridsaťdenné obdobie smútku za imáma Husajna, ktorého smrť pri bitke z roku 680 si pripomenuli sviatkom ášúrá.

Tento týždeň sa do Karbaly premiestnilo podľa agentúry AP niekoľko miliónov ľudí. Mnohí pútnici sa z Bagdadu vydávajú pešky, pretože veria, že čím väčšie osobné úsilie ich bude cesta stáť, tým väčší duchovný prínos bude púť mať.

Karbalu už teraz stráži 40 000 policajtov a vojakov a mesto je obkľúčené irackými tankami. Vo vzdialenosti do 25 kilometrov od mesta je zakázané používať akýkoľvek druh dopravného prostriedku, vrátane bicyklov. Minulý rok ozbrojenci cez tento sviatok zabili na cestách do Karbaly 150 pútnikov.




    

Zdielať na

Najčítanejšie správy