Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Číne chcú mať olympijské hry bez fajčenia
Zdielať na
Zahraničie

V Číne chcú mať olympijské hry bez fajčenia

Zdroj: Lynn

Čínski zástupcovia zdravotného sektora vidia blížiace sa OH v Pekingu ako skvelú príležitosť priblížiť sa zdravšiemu životnému štýlu a presadiť zákaz fajčenia na verejnosti.

Čínski zástupcovia zdravotného sektora vidia blížiace sa OH v Pekingu ako skvelú príležitosť priblížiť sa zdravšiemu životnému štýlu a presadiť zákaz fajčenia na verejnosti. Tento zlozvyk zabije v Číne ročne približne milión ľudí.

Vo väčšine krajín už existuje zákaz fajčenia na verejných priestranstvách, v baroch, reštauráciách a školách. V Číne však fajčenie stále zostáva súčasťou každodenného života a zákaz fajčenia tam zatiaľ neplatí. Dokonca aj vrcholoví športovci, akým je Liu Xiang (olympijský víťaz v behu na 110 metrov cez prekážky) sa pravidelne objavuje v reklamách, ktoré propagujú cigaretové výrobky čínskych tabakových spoločností. Počas minulého roka otvorili v Pekingu prvú nefajčiarsku reštauráciu v histórii a podľa manažéra tejto reštaurácie Tian Hua by mali byť všetky takéto podniky nefajčiarske.

Približne 26% čínskej populácie (cca 360 miliónov) pravidelne fajčí, z globálneho hľadiska je to až jedna tretina fajčiarov z celého sveta. Niektoré reštriktívne opatrenia už čínska vláda vykonala. Jedno z nich sa týka taxikárov - od októbra minulého roka sú šoféri taxíkov, ktorí vo svojom vozidle fajčia, pokutovaní.

Ďalším krokom je novinka, že až 70% všetkých hotelových izieb v čínskom hlavnom meste, sú už nefajčiarske. "Podporujeme a zároveň gratulujeme čínskym autoritám, ktorým sa podarilo presadiť tieto kroky. Verím, že blížiace sa OH budú ďalším impulzom k tomu, aby sa zákaz fajčenia presadil ešte vo väčšej miere," povedal Hans Troedsson člen Svetovej zdravotníckej organizácie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy