Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rada bezpečnosti OSN odsúdila útoky na veľvyslanectvo
Zdielať na
Zahraničie

Rada bezpečnosti OSN odsúdila útoky na veľvyslanectvo

Rada bezpečnosti OSN odsúdila "útoky davu" proti veľvyslanectvám v Belehrade pri štvrtkovej demonštrácii proti nezávislosti Kosova. <b>VIDEO: Demonštranti v Belehrade, protesty v uliciach</b>

Rada bezpečnosti OSN odsúdila "útoky davu" proti veľvyslanectvám v Belehrade pri štvrtkovej demonštrácii proti nezávislosti Kosova.

Radikálni demonštranti podpálili americké veľvyslanectvo a napadli i zastupiteľské úrady iných krajín. Proti útoku v Belehrade oficiálne protestovali Spojené štáty.

"Členovia Rady bezpečnosti ostro odsudzujú útoky davu proti veľvyslanectvám v Belehrade, ktoré spôsobili škody na budovách a ohrozili diplomatický personál," uviedol panamský veľvyslanec Ricardo Alberto Arias, ktorého krajina tento mesiac rade predsedá.

Pripomenul zásady nedotknuteľnosti diplomatických misií, ktoré sú hostiteľské vlády povinné chrániť. Na záver ocenil kroky podniknuté srbskými úradmi k nastoleniu poriadku a ochrane diplomatických misií. Vyhlásenie bolo prijaté všetkými 15 členmi.

Demonštranti v Belehrade podpálili časť veľvyslanectva USA, kde bolo po uhasení plameňov nájdené zhorené telo. Podľa hovorcu veľvyslanectva nejde o žiadneho z diplomatov. Pozostatky sú však v takom stave, že nie je jasné, či išlo o muža, alebo ženu.

Terčom útokov sa stali i veľvyslanectvá Nemecka, Chorvátska, Británie, Turecka a Bosny. "Poškodzuje to povesť Srbska v zahraničí," pripustil šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič. V rozhovore pre agentúru Reuters uistil, že vláda nepripustí násilnosti ani v Belehrade, ani kdekoľvek inde v Srbsku.

Pri potýčkach medzi demonštrantami a policajtmi bolo zranených najmenej 90 ľudí, vrátane 32 strážcov poriadku. Ale vo chvíli, kedy ľudia vzali útokom americké veľvyslanectvo, nebol podľa novinárov na mieste žiadny policajt.

Spojené štáty oficiálne protestovali proti vpádu u srbskej vlády a vyzvali ju, aby posilnila bezpečnosť ich zastupiteľského úradu. Námestník ministerky zahraničia Nicholas Burns kvôli tomu telefonoval premiérovi Vojislavovi Koštunicovi a ministrovi Jeremičovi.

"Veľmi jasne vysvetlil, že považujeme srbskú vládu osobne zodpovednú za bezpečie a blaho pracovníkov nášho veľvyslanectva," uviedol hovorca ministerstva Sean McCormack. "Priemiér Koštunica uistil, že táto epizóda sa nebude opakovať," dodal.

Hovorca upresnil, že demonštranti, ktorí prenikli na veľvyslanectvo, sa nedostali za bezpečnostnú líniu, chrániacu diplomatov, a zostali v časti  prístupnej návštevníkom.    

"Máme záujem o politický dialóg so srbskou vládou. Ale videli sme mnoho znepokojivých informácií o tom, že vládni činitelia, vrátane jedného ministra, vyzývali k násiliu. To musí prestať," vyhlásil McCormack.

Spojené štáty v pondelok ako prvá veľmoc uznali nezávislosť Kosova, o ktorú sa zasadzovali prakticky už od náletov proti Srbom v roku 1999. Tento krok doteraz nasledovala desiatka krajín Európskej únie, vrátane najväčších európskych mocností Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska. Proti sa naopak postavilo Španielsko, Rumunsko a Cyprus, podobne ako Srbsko, Rusko a Čína.


  
    

Zdielať na

Najčítanejšie správy